#ДорожніНотатки #ДосвідДляГарту

Історія №1. Лікарня в Ешвіллі

Містечко у самому серці Північної Кароліни потопає серед зелених гір і є прикладом розміреного життя віддалік гучних американських мегаполісів. А втім, тут робляться великі справи.

Локація, завдяки якій Ешвілл став відомим – це лікарня Charles George. Медичний заклад спеціалізується на лікуванні виключно ветеранів. Фінансування достатнє, адже допомога ветеранам – це друга за величиною стаття бюджетних витрат США.

Що пропонує заклад? Відділення реабілітації, хірургічне, кардіологічне, ендокринне, онкологічне, психологічне, психіатричне, капеланське, дослідницьке та багато інших.

Медичний центр має ліцензію на 119 ліжко-місць для невідкладної допомоги, включаючи стаціонарне психіатричне відділення на 16 ліжок, два сучасних відділення інтенсивної терапії на 120 ліжко-місць у Громадському центрі проживання та 18 місць у стаціонарі для реабілітації наркозалежних. Все це гарно, потужно, і головне – створене людьми для людей.

Як ви могли здогадатися, головним потенціалом Charles George є кадри. Заради спільної справи працює штат більш ніж 1900 лікарів, представників молодшого медичного та обслуговуючого персоналу. Всі вони пишаються своєю лікарнею.

У Charles George раді гостям з України, де йде війна. Нас зустрів майже весь вищий керівний склад лікарні, ставили багато питань: про ситуацію в державі, про плани розбудови “ГАРТу “, і весь час наголошували на готовності співпрацювати. “Пишіть та звертайтеся з будь-якими питаннями”, – це ми чули неодноразово, отримуючи візитівки фахівців з особистими номерами.

Набралися натхнення і рухаємося далі до нової історії.

Нотатки на майбутнє:
– лікарня є крутим, гарно реалізованим прикладом роботи із ветеранами. Проте ми маємо намір розробити підхід, де вестиметься робота також із членами родин ветеранів, маємо успішні прикладі з Ізраїлю та США (про це поговоримо в наступних дописах);
– психологічна реабілітація: підхід до ментального зцілення нам слід знайти самотужки, базуючись на культурних особливостях, віруваннях і традиціях.