Стара Осокорівка — невеличке мальовниче село в Херсонській області. Точніше, колись мальовниче — наразі пейзаж доповнився зруйнованими хатами та випаленою землею. В селі постійних мешканців лишилося менше 70.

“Добре, що там зараз немає принаймні дітей”, — зазначає наш друг Олександр Новицький, котрий організував виїзд до Старої Осокорівки. В рамках проєкту “Невідкладна продовольча допомога населенню, яке постраждало від конфлікту в Україні” жителям села були видані продуктові набори, надані Польською Гуманітарною Акцією та Всесвітньою Продовольчою Програмою. Проєкт реалізується спільно з культурно-громадським центром ШЕLTER+.

Кілька місяців Стара Осокорівка знаходилася у безпосередній близькості до окупованої території. І досі село регулярно обстрілюють.

“Коли ми приїздили сюди минулого разу, — розповідає Олександр, — російський снаряд влучив у підвал у півсотні метрів від нас. Можливо, орки думали, що там склад БК абощо”. Мешканці села, відпочиваючи погожими днями біля річки, геть спокійно дослухаються до вибухів.

“Оце в центр полетіло, а це в іншу частину села”, — цитує Олександр одну з мешканок, котра коментувала “прильоти” просто під час обстрілу, навіть не відволікаючись від їжі. Лякають не лише самі ворожі удари, а й те, як прості мирні люди звикли до життя на пороховій бочці.

“Під час останнього візиту над нами літав дрон — точно невідомо, чий саме, але незабаром знову почався обстріл, — веде далі Олександр, — тому зробити більше фото й поспілкуватися з усіма мешканцями не вдалося. Проте люди були надзвичайно вдячні за продукти. Ворожі позиції розташовані всього в 2-3 км від села, й сюди рідко приїжджають”.

Щиро захоплюємося незламністю та сміливістю мешканців Старої Осокорівки та бажаємо, аби в селі якнайшвидше знов настали спокій і злагода. Дякуємо нашим партнерам та друзям за те, що у скрутний час ми маємо змогу допомагати людям, які цього потребують.