Продовжуємо розповідь про зміни локацій, розглянуті на Форумі просторових змін. Перемістимось до географічного центру міста, у Саксаганський район.

Кількадесят тисяч криворіжців мешкають у пішій доступності від скверу між вулицями Космонавтів та Івана Авраменка. Серед них — багато молоді. 1678 голосів, які отримав сквер під час вибору місць, що мають бути змінені, яскраво доводять потребу в зоні відпочинку. Після голосування ми провели анкетування серед 188 саксаганців, щоб дізнатися потреби відвідувачів цієї локації.

То що ж засвідчило опитування?
– Сквер є місцем тяжіння, незважаючи на незручні та небезпечні підходи до нього, малу кількість меблів для відпочинку, недостатню кількість елементів для підлітків і відсутність місць для вигулу тварин
– Найбільше прагнуть бачити у сквері: вуличні меблі — 149 опитаних, вбиральні — 106, озеленення — 85, вуличні тренажери — 73, освітлення — 64, камери спостереження — 56

З огляду на відповіді мешканців району ми приділили значну увагу питанням озеленення, комфорту для всіх вікових груп і встановленню сучасних елементів благоустрою.

Наш план озеленення передбачає висадку чотирьох категорій рослин:
– квітучі дерева: сакура червонолиста, черемха віргінська, альбіція
– хвойні дерева: сосна звичайна, ялівець лускатий, модрина даурська
– листяні дерева: платан кленолистий, дуб червоний, в’яз золотистий
– кущі: дерен білий, спірея японська, барбарис, магонія

Що ж стосовно благоустрою? Проєкт змін передбачає встановлення вуличних меблів у достатній кількості, малих архітектурних форм (зокрема громадського туалету) та елементу розваг — сцени. Також вивчається поведінка пішоходів, завдяки чому в місцях активного руху мають з’явитися доріжки. Більше жодного витоптування стежок на газонах, усе — під потреби людей.

Досить амбітно й, віримо, реально. Сквер має стати родзинкою Саксаганського району. Проєкти змін уже скоро будуть подані на розгляд і затвердження до місцевої влади. Стежте за оновленнями.

#КривийРігЗручний