Це болюча тема, яка піднімається й підніматиметься все частіше. Звертаються з відповідними питаннями й до нашого юриста Дмитра Смика, який проводить юридичні консультації для військових та їхніх сімей.

Якщо ви належите до цих категорій і бажаєте отримати юридичну допомогу, заповніть, будь ласка, форму за посиланням.

Також наразі проводяться:

Також пропонуємо ознайомитися з порадами від Дмитра, які були виведені з попередніх консультацій.

Проблема: при проходженні медичної комісії громадянина визнають придатним для військової служби, хоча за станом здоров’я він таким не є.

Як діяти: подати скаргу на рішення військово-лікарської комісії районного (міського) військового комісаріату до військово-лікарської комісії обласного військового комісаріату. До скарги слід долучити повний об’єм документів, які підтверджують стан здоров’я громадянина.

Проблема: військовий не отримує належного лікування і потребує переведення до іншого лікувального закладу, але адміністрація лікарні стає на заваді.

Як діяти: звернутись із письмовою заявою на ім’я уповноваженого представника військового командування, що відповідає за організацію лікування військовослужбовців у даній лікарні, щодо переведення на лікування до іншого закладу. У разі невиконання цієї законної вимоги — подати скаргу про бездіяльність уповноваженого представника військового командування до Військової служби правопорядку, «Гарячої лінії Міністерства оборони України».

Відстоювати свої права — завжди на часі.

Проєкт із надання юридичної та психологічної допомоги військовим і їхнім сім’ям реалізується за підтримки The German Marshall Fund of United States.