Цими вихідними в Культурно-громадський центр ШELTER+, за підтримки Об’єднання Відповідальних Громадян, відбувся дводенний тренінг для людей, що хочуть стати наставниками дітям з інтернатів.
Така практика в Україні відносно нова, закон прийнятий восени 2016 року. Потреба в розвитку наставництва дітей-сиріт постала через неспроможність закладів і служб, відповідальних за виховання таких дітей, належним чином виконувати свої функції.
Численні дослідження інтернатних закладів доводять неефективність наявної системи інституційної опіки над дітьми. Особливо ж помітними є проблеми травматизації дітей і їх непідготовленості до самостійного життя.


«Метою наставництва є підготовка дитини до самостійного життя шляхом розвитку її фізичного, духовного та інтелектуального потенціалу, впевненості у власних силах, формування культурних і моральних цінностей», — зазначила тренер Ирина Полянская (Iren Polynskaya).
На тренінгу учасники виконували практичні вправи, розглядали ситуації, що можуть виникнути в процесі наставництва, та отримали поради, як зав’язати контакт із дитиною і на які теми розмовляти не можна.
Одна з переваг такого методу виховання — те, що саме до дитини підбирають наставників, ураховуючи її потреби, вік, стан здоров’я й інші чинники.
Це чудова практика для нашого міста, тому сподіваємось, що кількість наставників буде збільшуватись. ОВГ, своєю чергою, разом із ШELTER+ буде й далі надавати підтримку та допомогу таким відповідальним громадянам.