Це літо для мешканців Херсонської області не буде таким, як зазвичай. Збір урожаю зернових, щоденні клопоти біля садиб – все це відбувається на фоні війни.
Деякі населені пункти вже звільнені, але усюди нагадування про те, що бойові дії поруч: спалена бронетехніка обабіч доріг, гільзи крупнокаліберної зброї, уламки снарядів, гуркіт артилерії. І, на жаль, руйнування осель.

Є села, де майже кожен будинок посічений уламками. Зустрічаються хати з пошкодженими дахами й навіть вщент згорілі.

Тиждень тому потрапила під обстріл оселя місцевого мешканця на ім’я Володимир. В одній із кімнат через стелю можна спостерігати сонце та зорі.

Романтики й краси тут насправді мало. Тим не менш, господар знаходить сили жартувати: “Янгол-охоронець вирішив, що мені ще зарано. Тож вийшов з будинку за кілька хвилин до обстрілу”.

Володимир мав грунтовну бесіду з юристом Дмитром Смиком, отримав необхідні матеріали та має план, як діяти щодо пошкодженого даху.
Ускладнює ситуацію те, що у селі відсутнє світло та ледь пробивається покриття мобільних операторів. Для того, щоб пройти процедуру подачі повідомлення про руйнування, доведеться вирушати у більш віддалений від фронту населений пункт. Або ж передати фотоматеріали дітям та попросити їх заповнити заявку. Саме так вирішив пан Володимир. Утім, головне – результат.

Візит юриста викликав неабияку увагу мешканців. Поставало різноманіття питань: як діяти у випадку загибелі близької людини, чи можливе відновлення енергопостачання найближчим часом та багато іншого. З одними аспектами допоміг наш юрист, з іншими – залучаємо партнерів з Криворізький місцевий центр з надання БВПД.

У цей час важливо допомогти тим, хто опинився у складному становищі.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.