Небайдужість і суспільний резонанс дають результат.

Першим палацом спорту міста, де пройшов аудит доступності, був «Богатир» ДЮСШ №1. У презентабельній на вигляд будівлі насправді виявилося безліч порушень вимог ДБН щодо інклюзивності. Проблеми стосувалися вхідної секції, санвузлів і безпосередньо користування чашею басейну.

Шанс на зміни полягав у тому, що палац спорту перебуває на багаторічній реконструкції. Довести до ладу споруду в процесу будівництва простіше, ніж вносити коригування в закінчений проєкт.

Надалі були:
– Звернення Юрія Понькіна до керівництва міста з приводу невідповідності будівлі вимогам ДБН щодо інклюзивності
-Відповідь про те, що спорткомплекс нібито неможливо пристосувати для потреб маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю
Судовий позов до відділу освіти Металургійного району з вимогою привести до вимог ДБН проєктну документацію реконструкції Палацу водних видів спорту ДЮСШ №1 ()
– Врешті-решт виділення міськрадою 700 тис. грн на завершення робіт у повному обсязі з реконструкції малої чаші та фасаду Палацу водних видів спорту з дотриманням Державних будівельних норм В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Виявляється, пристосування можливі, якщо є бажання.

Розслаблятися зарано, особливо з огляду на традиції довгобудів. Тим не менш, нещодавно ми отримали перелік робіт, які мають бути виконані у 2022 році для відповідності будівлі нормам інклюзивності. Що має з’явитись у результаті?
– Сама будівля має стати доступною для маломобільних груп населення
– Чаша басейну 10 х 3,6 м завглибшки 0,6–0,85 м з механізмами для підйому та спуску людей з інвалідністю
– Дві чаші розміром 2 х 3 м завглибшки 0,5 м та 1,05 м для проведення навчання дітей віком 1–5 років
– Універсальні кабіни та душові для маломобільних груп населення
– Роздягальні
– Фасадні системи та системи скління, що відповідають вимогам часу

Є привід дивитися з оптимізмом у новий рік. Це шанс для маломобільних мешканців міста нарешті зайнятися спортом. Це технічна можливість займатися 23 діткам з інвалідністю, батьки яких зазначили басейн «Богатир» як бажаний під час анкетування.

Стежимо за розвитком подій.

#КривийРігЗручний