Громадська активістка, членкиня ОВГ Anna Atamanchuk прочитала лекцію «Про доступність» на відкритому заході, присвяченому Дню захисту дітей та організованому Фондом громадських ініціатив мешканців Кривбасу.

У виступі спікерки йшлося про доступність міської інфраструктури для батьків та дружності до сімей. Не з підручників і не з розповідей сусідок, а з власного досвіду мама двох малюків Анна Атаманчук добре знає, на що перетворюється звичайний похід із візочком до аптеки, магазину, розважального центру, кафе, до ДИТЯЧОЇ (!) лікарні, і скільки треба попрацювати руками, маневруючи і долаючи перешкоди, на кшталт високих бордюрів, крутих сходів у підземних переходах, звичайних ґанків біля кожного магазину.

Фото з сайту “Українська правда”

За словами Анни, ті пандуси з напрямних рейок, якими іноді облаштовують в’їзди чи сходи, часто не відповідають державним стандартам, незручні, зроблені для відводу очей.

Громадський транспорт взагалі непристосований для людей з особливими потребами, яких сьогодні насправді половина мешканців — люди пенсійного віку, з інвалідністю, травмами, мами з візочками. Та невелика кількість низькопідлогових тролейбусів, які з’явились у місті, мають іржаві пандуси, що просто провалюються.

Анна озвучила проблему, яку чиновники та власники закладів не вважають такою, — відсутність сповивальних столиків, можливості набрати якісну питну воду, щоб розвести суміш. Зазирнімо хоч би в управління праці та соціально захисту населення, куди багато одиноких мам і татусів, яким нема на кого полишити дитину, приходять оформлювати різні види допомог. Хтось помічав там сповивальний столик?

Спікерка не лише назвала проблеми, а й запропонувала варіанти їх вирішення. Це і заміна старих трамваїв, тролейбусів, основними користувачами яких є люди пенсійного віку, на сучасні низькопідлогові. І добудова зовнішніх ліфтів, як це робиться в сусідніх країнах.

Але, на думку активістки, багато залежить від волі, активної позиції громадян щодо зміни середовища на більш зручне для людей. Саме тому членкиня ОВГ закликає все ж таки не стояти осторонь, якщо навіть у вас чи ваших знайомих немає маленьких дітей, робити кроки для покращення ситуації: помітивши відсутність пандусу, сповивального столика, зробити запис у книзі скарг, сповістити про це відділ споживачів, звернутися до відділу підприємництва, написати заяву з проханням проконтролювати підприємця, запитати, чи відреагував він на прохання чи пропозицію.

Запис виступу Анни – за покликанням https://www.facebook.com/bfkrivbass/videos/1679416708803254/