24-25 червня відбувся Кінофестиваль «Відкрита ніч. Дубль 20» – щорічний червневий огляд найцікавіших здобутків українського короткометражного кіно. Одночасні кінопокази й трансляції проходять на більш ніж 65 майданчиках світу: у Польщі, Білорусі, Німеччині, Португалії, Чехії, Молдові, Єгипті, Україні, зокрема в зоні АТО.

Громадсько-культурний центр ШELTER+ надав можливість мешканцям нашого міста долучитися до події світового масштабу. Уже вчетверте криворізький кінопоказ пройшов на футбольному майданчику центру в Покровському районі.

У фестивалі брали участь переважно молоді режисери, навіть дебютанти. Були представлені короткометражні художні, ігрові, документальні та анімаційні фільми виключно українського виробництва. У своєрідній лабораторії пошуку талантів кінострічки розважального змісту гармонійно співіснували з роботами, де проглядався глибокий моральний підтекст, дещо виховного спрямування, які змушували замислитись, давали поживу для роздумів.

Родзинкою цьогорічного кінофесту стала цілонічна демонстрація фільмів: глядачі облаштувалися просто на траві, на карематах, спілкувалися, пили чай, хтось міг навіть трохи поспати, а потім прокинутися й продовжити перегляд )). Нестандартний формат фестивалю лише зближував і заохочував до дружнього спілкування, створював невимушену атмосферу родинного домашнього затишку під теплим світлом екрана. Щось романтично заворожливе було в усій цій незвичності. Хтось захотів стать режисером, а хтось пригадав своє перше кохання.

Та не обійшлось без втручання нечистої сили – робилася ж добра  справа. Координатор Станіслав Корнієнко розповів, що за дві години до показу організатори мали складнощі з технікою: «…я трішки перенервував )), бо за півтори години довелось замінити комп’ютер і завантажити 41 фільм – це десь 45 Гбайт! Але все мало хепіенд».

Захід має величезне культурно-просвітницьке значення. Адже передусім популяризує українське кіно, дає криворізькому глядачеві альтернативу типовим фільмам, демонстрованим у кінотеатрах і на телебаченні, відкриває нові українські імена в цій галузі, знайомить з фільмами-новинками. Не пропустіть нагоди відвідати цей фестиваль наступного року, щоб трохи стати ближчими один до одного, похрумкати чіпси разом із друзями) і врешті-решт побачити, що, загорнуті в м’які ковдри та пледи під нічним небом, ми стаємо такими схожими в одному – у потребі тепла і любові.