Наша подорож триває і на черзі потужний заклад Central Virginia VA Health Care System у столиці штату місті Ричмонд.

Статистика – річ неупереджена, і саме річні показники дають нам право називати цей госпіталь потужним, зокрема:
більш ніж 80 000 пацієнтів проходять тут лікування;
понад 817 000 амбулаторних візитів;
4 200 кейсів лікування у стаціонарі;
200 000 ветеранів лікарня охоплює територіально.

Все вище зазначене підкріплюється фінансовою базою. Операційні витрати медзакладу складають 1 мільярд доларів США, що перевищує бюджети усіх українських міст, окрім Києва.

Як ми вже згадували в матеріалі про лікарню в Ешвіллі, допомога ветеранам різних війн є другою за розміром статтею витрат американського бюджету.

Але відійдемо від сухих цифр і поговоримо про інше – як і чому все це працює.

Перше, що впадає в око – це абсолютна людино-орієнтованість Central Virginia VA Health Care System. Саме цей підхід є основним в організації численних напрямів реабілітації.

Деякі з них, як то фізична та психологічна, нам добре знайомі, інші – культурний та музичний, плануємо активно освоювати й розвивати.
Ще один напрям- соціальна реабілітація, влучив в саме серденько і змусив замислитися. Тут прості речі, які викликають позитивні емоції, допомагають людині відкритися та швидше соціалізуватися. Зокрема американські лікарі звертаються до каністерапії – методики реабілітації через спілкування з собаками, або розважальних та спортивних активностей, наприклад, катання на велосипедах.

Команда закладу налічує 4 000 співробітників: лікарів, реабілітологів, молодшого медперсоналу, соціальних і технічних працівників та – увага – науковців!

Дослідження є невід’ємною складовою розвитку лікарні. Щорічно 9.9 мільйонів доларів виділяється на експериментальні методики, метою яких є вдосконалення реабілітації й адаптації ветерана до подальшого життя в суспільстві. В медичному закладі працюють:
– лабораторія з виготовлення протезів;
– лабораторія, де інженери виробляють різні засоби, які полегшують побут поранених.

Дякуємо John David Culp і Donna Culp за те, що допомогли налагодити зв’язок із закладом і здобути цей неоціненний досвід!

Нотатка на майбутнє. Зцілення – це результат впливу людяності та професіоналізму рівною мірою