Історія №4. Зцілююча ферма

Продовжуємо нашу дослідницьку подорож. Переміщуємося, до Veterans Healing Farm у Hendersonville, штат Північна Кароліна.
Зцілююча ферма – неурядова ініціатива, спрямована на допомогу ветеранам та членам їхніх сімей. Вона налічує близько 300 учасників, 40-60 з яких постійно долучаються до різноманітних активностей.

Усе, що відбувається на фермі, спрямовано на покращення психічного, емоційного та фізичного благополуччя членів спільноти.
Ключовим видом терапевтичної діяльності є агротерапія: органічне землеробство, бджільництво, лікарські трави, вирощування грибів. Кожен має свою роль, до якої найбільше лежить душа та яка найкраще вдається. Тут є ветеран TomatoGuy, котрий опікується томатами, є BeeGuy, який займається вуликами тощо.

Вирощена продукція безкоштовно передається спільноті ветеранів та іншим місцевим організаціям, які цього потребують. Серед них – і добре нам знайомий Charles George VA Medical Center.

Healing Farm – це не лише садівництво, а й переробка. Тут варто відзначити роль операційної директорки Ребекки, яка готує різноманітні настоянки, зокрема. Така продукція корисна в процесі зцілення, а також застосовується у косметологічних цілях.

Закладові вже 11 років і те, скільки зроблено за цей час, вражає.

Історія Зцілюючої ферми надихає. Враховуючи культурні традиції, подібна практика може прижитися в Україні, тому її варто розвивати.

Нотатки на майбутнє. Продуктивна праця в дружній атмосфері, спостереження за тим, як під твоєю орудою з’являється щось істотне, корисне і прекрасне, сприяє швидшому відновленню.