Варто нагадати, що наша серія нотаток почалась із ветеранської лікарні Charles George в Ешвіллі (Asheville), штат Північна Кароліна, США. Ось посилання, якщо раптом ви ще не читали.
Мандруючи дорогами цього штату, можна натрапити на цікаві дорожні знаки із декларацією світові: «North Carolina is the MOST Military, Veteran, and Defense Friendly State in the Nation». Українською — «Північна Кароліна є НАЙБІЛЬШ дружнім до військових, ветеранів та оборони штатом нації».
То де, як не тут, було розпочати нашу подорож по США?:)

Місто Ешвілл (Asheville) , дев’ята ранку. Зустрічаємось у будівлі Американського Легіону з лідерами ветеранських організацій західної частини Північної Кароліни. Загалом близько 10 різних організацій і сервісів, що опікуються проблемами ветеранів.

На стінах прапори і шеврони американських військових підрозділів , меморіальні дошки та нагороди. За столом вже не молоді ветерани різних родів військ.

Загальна атмосфера дуже вогняна, адже оптимізму, завзяття й перчинки цим людям не займати. Поділяться ще й залишиться.

Більшість з присутніх ветеранів пройшли крізь полум’я війн, після повернення до цивільного життя їм довелось долати ще один нелегкий шлях — відновлення. Зараз ці люди гідно передають естафету наступним поколінням.

Перейняти досвід з перших рук було особливо цінно для нас – українців. З розповідей господарів перед нами постали десятки й десятки років системного досвіду реабілітації, вдалі та не зовсім рішення, багаторічна, поетапна розбудова ветеранського сервісу в умовах демократичної країни та ринкової економіки, з усіма слабкими і сильними сторонами. Фактично, саме це чекає нашу країну після перемоги. Точно мали, що порівняти, було над чим подумати. То ж, якщо помилок припускалися інші, навіщо їх повторювати? Якщо вдале рішення вже є, чому б ним просто не скористатися?

Анна Ємельянова: «Мрію, щоб рівень забезпечення ветеранів та членів їхніх сімей був не гірше, ніж у США. Бо саме ці люди дають нам можливість жити.»

Важлива думка з бесіди в будівлі Американського Легіону — необхідно плекати єдність, бо є очевидним, що в різних людей будуть свої фаворити і погляди на розвиток держави та майбутнє. Позиція ветеранів полягає в тому, аби політики не змогли їх розділити. Навпаки, всі разом вони прагнуть впливати на політику.

Юлій Морозов: «Тут в Ешвіллі всі наполегливо працюють, щоб їхня спільнота звучала одним потужним голосом.“

Дякуємо, Asheville, North Carolina, за відвертість і шалену підтримку українців!

У наступному пості ми передамо слово ветерану морської піхоти Тому Ветстайну, який поділиться з нами своєю історією.