Ми початково розмістили цю публікацію у спільноті Криворізька старовина, отримали відгук й змогли дізнатися більше про героїв та героїнь!
На фото пані Юлія, пані Оксана, пан Вадим та пес Том. Попри значну відстань, докладемо сил, щоб передати оригінал плівок пані Юлії.
Пан Вадим працював у інституті та захоплювався фотографуванням. Схоже, вони зберігались до певного моменту у його кабінеті або у фотолабораторії. В подальшому будівля багато років стояла закинутою.
Схоже, місце зйомки — парк Правди (Мершавцева). На перших фотографіях видно атракціони. В коментарях криворіжці підказали назви атракціонів: “Веселі гірки”, “Човники” та карусель “Ромашка”.

Є питання, що за скульптура на 9-й та 10-й світлинах. Що вона символізувала? Де була розміщена? Коли скульптуру прибрали?
Тут — швидке посилання на першу підбірку врятованих світлин «Кривий Ріг взимку». На фотографіях по-казковому засніжений парк Правди (Мершавцева) кінця 70-х початку 80-х років, працівники інституту.
Фотоплівки були знайдені в будівлі одного з колишніх науково-дослідних інститутів, що десятки років стояла закинутою. Але зараз споруда отримала нове життя – Об’єднання Відповідальних Громадян за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні облаштовує в ній “Центр відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт»”. Де буде можливість пройти курс комплексної реабілітації: фізичної, психологічної, соціальної. Конструктивістський екстер’єр будівлі буде збережений. Відповідальні громадяни відповідально ставляться до збереження історії нашого міста.
Загалом врятовано близько 1500 кадрів, більшість з яких суто технічні, наприклад, фотофіксації різного ступеню запилення труби. Решта фотографій містять сюжети з життя звичайних криворіжців часів СРСР: весілля, відпочинок, діти, робота, вибори та поховання. На жаль, лише декілька підписаних. Окрім того, на кількох десятках фотографій, з великою ймовірністю, зображення працівників інституту.
Дякуємо історику Денису Шаталову за вивчення та сканування плівок.
Плануємо викласти кілька тематичних підбірок врятованих світлин. Можливо цей допис побачить хтось із героїв фотозйомки, працівників інституту або їх родичів. Сподіваємося на допомогу з ідентифікацією.
Якщо ви вважаєте, що публікація порушує ваші авторські/особисті права, будь ласка, повідомте про це у приватному повідомленні або коментарі.
Просимо не питати і не писати у коментарях адресу будівлі колишнього інституту.