Минулоріч війна жорстоко прокотилася теренами Нововоронцовської та Зеленодольської ОТГ. Перша була майже повністю окупована, друга більш ніж півроку страждала від систематичних обстрілів.

Завдяки доблесті ЗСУ є змога налагоджувати нормальне життя в громадах. Слід визнати, що багато процесів треба починати з нуля.
Тож у лютому 2023 року в співпраці з Friedrich Naumann Foundation for Freedom Ukraine та компанією Оперативна соціологія ми розпочали комплексні дослідження в цих ОТГ.

Що зроблено?

1. Концепція плану відновлення
Шляхом консультацій із місцевою владою, лідерами думок, соціологічних опитувань і телефонних інтерв’ю ми виявили основну проблематику в громадах та пріоритетні напрями розвитку.
Результати дослідження за напрямами безпеки, економічного розвитку, інфраструктури, освіти та транспорту були презентовані на стратегічних сесіях у громадах.

2. Дослідження наслідків підриву Каховської ГЕС для Нововоронцовської та Зеленодольської громад
Це стало однією зі знакових подій із негативним забарвленням у громадах, що змінила економічний, соціокультурний устрій життя, вплинула на навколишнє природне середовище та моральний клімат усередині громад.
Однією з ключових проблем у подоланні наслідків обміління Каховського водосховища є взаємодія з державною владою. Зайва бюрократизація призводить до того, що простіше, швидше й ефективніше попросити певну допомогу у волонтерів і фондів, ніж у держави.

На превеликий жаль, через посилення рашистських обстрілів із лівого берега Дніпра на початку осені 2023 роботи з дослідження вийшли за межі встановлених планів. Зрештою, враховуючи всі умови, нам вдалось довести проєкт до фінальної фази.

Звіти написані українською мовою та перекладені англійською. Провели їх презентацію громадам і донору. Матеріали передали громадам. Зібрана інформація буде використана для аналізу суспільної думки та допоможе громадам в описі ситуації при створенні грантових заявок. Віримо в майбутнє!

Дякуємо керівникам громад Андрієві Селецькому і Дмитрові Невеселому за повне сприяння в проведенні досліджень.