«Не вірю я в оце все, не бачу смисла ніякого подавати заяви. Ніхто ніколи нічого не відшкодує», – саме з таким настроєм прийшла на юридичну консультацію для власників пошкодженого майна переселенка з Осокорівки Галина Олександрівна. Та поспілкувавшись з нашим юристом Дмитром Смиком та представницею Криворізького центру безоплатної правової допомоги Наталею Кожем’якою, жінка кардинально змінила свою думку.

У середу відбулася четверта зустріч у рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу. Дмитро Смик відзначив, що цього разу було багато цікавих індивідуальних запитань, на які люди отримали обґрунтовані відповіді: «На зустрічі були люди з реальними проблемами, мотивовані. Діалог – конструктивним та жвавим».

Наприклад, людей цікавило, чи є смисл подавати заяви про відшкодування, якщо невідомо, у якому зараз стані майно, адже села та міста, з яких вони переїхали, знаходяться під окупацією або продовжують обстрілюватись. Так Любов Глушко виїхала з окупованої Снігурівки 30 березня. А 4 квітня їй повідомили, що після нічного потрапляння будинок згорів. На той момент від нього залишилися одні стіни. Фото зробити ніхто не може. «Коли я йшла на зустріч, підготувала питання. На всі – отримала відповіді. У подальшому буду звертатися. Такі консультації дуже хороші і в цей час дуже потрібні», – зазначила Любов.

Перемінила свою думку і Галина Олександрівна, про яку ми згадували на початку: «Недаремно сюди прийшла. У мене з’явилася надія. Щойно прийду додому, попрошу доньку подати заявку через Дію, щоб зафіксувати пошкодження. Не знала, що це ще потрібно, аби продовжували виплати. Спасибі Дмитру та Наталі за роз’яснення». Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян”.

#EaPCivilSociety #StandWithUkraine