Жодного запізнення на тренінг — зразкова дисципліна)) Вони ловили інформацію на льоту, під кінець інтенсивних занять заговорили мовою жестів, виявляли неабияку цікавість, ставили запитання, брали активу участь у практичних вправах. Такими показали себе патрульні Кривого Рогу під час тренінгу «Поліція. Люди з інвалідністю. Взаємодія», який відбувся 22 вересня в ресторані «Veterano Pizza».

Цей тренінг можна по праву назвати інтенсивом, адже нашим досвідченим спікерам вдалося за дві години дати ази етики спілкування з людьми з інвалідністю, навчити правильного супроводу таких людей залежно від нозологій і навіть абетки мови жестів, а головне, правильної допомоги людині з інвалідністю, яка, наприклад, перевернулася чи не може подолати бар’єр тощо.


Захід організували для патрульної поліції ГО «Рух без меж» за підтримки ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян» у межах проєкту «Кривий Ріг — Зручний».


Спікери тренінгу — голова ГО «Рух без меж» Юрій Понькін, члени цієї організації Олександр Хоміч, заступник директора ГО «Управління знаннями» Павло Поварко, волонтер Сергій Шевковий, який опікується проблемами незрячих людей.


У супроводі Сергія прийшла і його підопічна Наталя. Жінка втратила зір після того, як перехворіла на запалення легенів. Наталя пояснювала поліцейським, що відчуває на дотик, як краще підійти до неї і заговорити, щоб не злякати, як їй допомогти уявити, хто перед нею.


«Для мене цей тренінг був корисним і цікавим. Важливо знати, як допомогти людині з інвалідністю й не нашкодити їй. Найцікавіше мені було практикувати спілкування з незрячою людиною та зрозуміти, що вона тактильно вимальовує собі все в голові. Такі тренінги важливо проводити не лише для поліції, а й для населення в цілому, адже людина з інвалідністю може опинитись у складній ситуації будь-де», — зазначив учасник тренінгу, інспектор відділення зв’язків з громадськістю Сергій Остров.

Приємно було дізнатися, що у відділенні зв’язків з громадськістю з власної ініціативи взялися допомагати чотирнадцятирічному хлопцю, який пересувається на візку. Патрульні допомагають йому їздити до школи. Про це розповіла старший інспектор відділення зв’язків з громадськістю полку патрульної поліції в місті Кривий Ріг Тетяна Бережна. Сама Тетяна знає про проблеми людей з інвалідністю не з чуток, має батька з інвалідністю. Та тренінг ніяк не завадив дівчині, вона дізналася багато нової інформації.

«Для будь-якої незрячої людини або ж людини з порушеннями органів слуху, зору, опорно-рухового апарату ви реально можете принести щастя! Ви можете зробити їхній похмурий день яскравим і сонячним, або навпаки», — так пояснив важливість компетентної допомоги людям з інвалідністю волонтер Сергій Шевковий.