Пропозиції змін скверу між вулицями Космонавтів та Івана Авраменка були яскраво презентовані на Форумі просторових змін. В ідеалі район має отримати модернову зону відпочинку площею 1800 квадратних метрів із новими тротуарами та шляхопроводами, вуличними меблями, озелененням і навіть сценою. Детальніше про проєкт — тут.

Звісно ж, ідеї взяті не з повітря. План побудований на інформації, отриманій після онлайн-анкетування 188 респондентів. Думки громадян були формалізовані в чітку картину за участі представників громадськості, влади, експертів з урбаністики.

Потім відбулося й офлайн-опитування. Допомогти зголосилися представники активної молоді — депутат райради Микита Водзянський і його помічник Ілля Уманець, знаний участю в численних екологічних флешмобах та акціях із благоустрою.

Хлопці обрали вдалий час для спілкування: теплу вечірню пору, коли люди масово виходять на прогулянки. Близько трьох годин Микита й Ілля провели з мешканцями Вечірнього бульвару, вулиць Івана Авраменка, Космонавтів та Генерала Радієвського. Опитали бабусь і підлітків, матусь із дітьми та працівників підприємств.

Байдужих майже не спостерігалося. Для одних сквер є згадкою про часи молодості, побудови мікрорайонів і зародження Саксаганського району. Інші бачать у цій території можливий центр тяжіння для всього району, який слід привести до ладу.

Загалом громадяни говорили про те саме, що було представлено на Форумі просторових змін. Саксаганцям не потрібні безсенсові декоративні елементи: наприклад, вони не наполягають на відродженні фонтанів. Водночас їхні бажання, незалежно від віку та статі, такі:
– Зони для прогулянок та відпочинку
– Безпека перебування у сквері в будь-який час доби
– Зручність пересування
– Благоустрій території — чистота, цілість і робочий стан встановлених елементів
– Місця для розваг дітей

Є фактор, що стримує подальші дії, зокрема затвердження проєкту та початок реконструкції. Як виявилося, сквер не має балансоутримувача. Саме тому під час бесід із місцевими мешканцями були зібрані близько 50 підписів на підтримку взяття скверу на баланс. Потенційним господарем має стати або Департамент розвитку інфраструктури міста, або райрада.

Зараз відбувається обговорення пропозицій із представниками влади. Сподіваємось, жива думка громади та поява у скверу власника пришвидшать перетворення місця на істинну перлину Саксаганського району.

#КривийРігЗручний