або
Стукайте у всі можливі двері — рано чи пізно вам відчинять

У лютому цього року активісти ГО РУХ БЕЗ МЕЖ та ГО Об’єднання Відповідальних Громадян проводили аудит Палацу водних видів спорту на Соцмісті.

Об’єкт досить довгий час реконструюється. Що це означає? По-перше, була надія, що в проєкті врахують вимоги часу та зроблять спорткомплекс зручним для маломобільних громадян. По-друге, оскільки реконструкція ще не завершена, була можливість внести корективи.

Аудит виявив немало порушень державних будівельних норм, починаючи з вхідної секції, продовжуючи санвузлами й закінчуючи доступом до чаші басейну. Зокрема велика чаша басейну розташована на другому поверсі, потрапити туди без ліфту людині в кріслі колісному неможливо. Натомість, як запевнили представники закладу, пристосованою для людей з інвалідністю буде мала чаша комплексу.

Голова ГО РУХ БЕЗ МЕЖ Юрій Понькін повідомив про порушення ДБН В.2.2-40:2018 міського голову. З листа від виконкому міськради стало відомо, що будівлю неможливо пристосувати для потреб маломобільних груп населення та осіб з інвалідністю.

Для того, щоб це перевірити, на адресу відділу освіти виконавчого комітету Металургійної районної у місті ради були направлені два запити від адвокатки Світлани Сови для отримання проєктної документації щодо капітального ремонту басейну. Утім вони не мали жодного результату.

Наступний крок — підготовка судового позову щодо ненадання інформації. Позивачем виступає Юрій Понькін, відповідачами — відділ освіти виконавчого комітету Металургійної районної у місті ради та КПНЗ «ДЮСШ №1» Криворізької міської ради.

Крім того, увага містян до реконструкції та активні, цілеспрямовані дії Об’єднання Відповідальних Громадян і РУХ БЕЗ МЕЖ привели до зрушень на рівні Криворізької міськради. На сесії, що відбулася 28 липня, виділено 700 тис. грн на завершення робіт у повному обсязі з реконструкції малої чаші та фасаду Палацу водних видів спорту з дотриманням Державних будівельних норм В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Звісно ж, це ще не кінець. Попереду — етап освоєння фінансування та виконання робіт. Про остаточну перемогу можна буде вести мову, лише коли в малій чаші Палацу водних видів спорту зроблять усі необхідні пристосування й перший відвідувач з інвалідністю зможе скористатися басейном.

Тим не менш, маємо проміжний успіх. Здоровий глузд бере гору, а суспільний резонанс працює. Кривий Ріг змінюється.

#КривийРігЗручний