Шановні водії! В Україні зараз мало тестів на вірус, проте всі ми зараз складаємо тест на людяність! Багато водіїв просто зараз проходять це випробування з найвищим балом! Країною і нашим містом ширяться ініціативи, які мають на меті допомогти працівникам лікарень дістатись на роботу й додому. Ми теж працюємо над тим, щоб ці процеси були ефективними та безпечними. Сподіваємося, уже скоро розповімо більш докладно.

Та ми розуміємо, що, роблячи добру справу для загального блага, кожен водій піддає себе реальному ризику. Дуже вас просимо потурбуватися про особистий захист, коли підвозите медичних працівників.

Ми попросили представницю Червоного Хреста Тетяна Карнаух, яка пройшла підготовку для консультування лікарів інфекційних лікарень щодо використання засобів індивідуального захисту, перевірити й узагальнити основні поради із захисту водія та обробки машини, які зараз можна знайти у відкритих джерелах.

Ми розуміємо, що не в усіх є і буде можливість дотримуватися цих правил на 100%. Ідеальних умов, тим більше в такій ситуації, не буде. Але пам’ятайте: що якісніше ви зможете себе захищати, то менша ймовірність для вас стати пацієнтом тих, кого ви підвозите. Тож робіть те, що можете, і прагніть до максимуму.

ПРАВИЛА ОСОБИСТОГО ЗАХИСТУ
1. Вдягніть медичну маску!
2. Водію бажано бути в рукавичках. Перш ніж їх одягати, треба обробити руки антисептичним засобом! Якщо є можливість — змінювати рукавички після кожного пасажира. Текстильні рукавички перед тим, як увійти до оселі, треба покласти в пакет, а потім випрати. Якщо рукавичок нема, обробіть руки і кермо дезрозчином.
3. Прийшовши додому, помийте руки та обличчя милом. Обличчя треба вмивати обережно, щоб вода не потрапила в очі.
4. На цей період чоловікам бороду краще поголити, а жінкам — підібрати волосся. При будь-якій підозрі волосся треба ретельно, але дуже акуратно помити, щоб вода не потрапила в очі.
5. Одяг бажано провітрити упродовж кількох годин, а краще — випрати.

ОБРОБКА МАШИН
1. Обов’язково протерти машину 2% розчином хлору. Для цього також можна застосовувати АХА, розчинники, звичайний дезрозчин, спиртові розчини з місткістю спирту 60–75%, у крайньому разі — омивачі для автомобільного скла. Якщо місткість спирту недостатня, додати туди спирт.
Підходить і концентрований мильний розчин, і звичайний засіб для миття посуду типу Фері, який розчиняє жирову оболонку вірусу.
Увага! Є дослідження, які свідчать, що місткість спирту понад 80% приводить до дубіння оболонки вірусу, він стає ще більш захищеним.
2. Обшивку сидінь, яка миється, також протерти розчинами, зазначеними вище.
Тканинне покриття сидінь НЕ ПИЛОСОСИТИ! Протерти вологою тканиною, змоченою в дезрозчині, відповідно до властивостей тканини. Досить 2% розчину хлору або спиртовмісного розчину.
Для обробки обшивки можна використовувати парогенератори або праски, але прасувати треба через захисну тканину. Віруси гинуть при температурі 56℃.
Підійде також кварцування.
Сидіння можна прикрити накидками або чохлами, які перуться, чи поліетиленом.
3. Після обробки машину необхідно провітрити. Що довше, то краще! 6–24 години за можливості.
«Не намагайтеся довозити хворого до лікарні. Такий героїзм нікому не потрібний. Якщо навіть водій чи водійка не захворіє сам, то принесе інфекцію родині. Якщо взяли курс на перевезення медиків, то чітко йому слідуйте», — закликає Тетяна Карнаух.