«Дивовижно. Жоден з нас не знав Каті Гандзюк особисто, але всі ми тут. Бо розуміємо: те, що сталося з Катею, яку облили кислотою 31 липня, — так чи так про кожного з нас. Дай Боже, щоб солідарність, яку ми відчуваємо сьогодні, доводилося виявляти якомога рідше із сумних нагод і якомога частіше з гарних», — зазначила журналістка і членкиня Ради ОВГ Ольга Гончар-Хвостова під час учорашньої акції під стінами Криворізького відділу поліції з промовистою назвою «Її вбили».

Від початку 2017 року в Україні зафіксовано 55 нападів на громадських активістів, 4 з яких мали фатальні наслідки. Скільки ще імен має потрапити до цього списку, аби ми припинили мовчати й почали говорити?..

Зараз в нашій країні — і Кривий Ріг аж ніяк не виняток — все складається так, що громадські діячі — ті, кого називають активістами, — не можуть почуватися в безпеці. І кожен напад, кожна важка втрата, як ось та, що стала приводом для акції, гуртує різних людей: журналістів, юристів, учителів, представників різних політичних сил, атеїстів і віруючих. І щоразу нагадує, що насправді в нас більше об’єднавчого, ніж того, що розводить по різні боки. Усі ми прагнемо змін, хочемо жити в демократичній державі, де життя людини буде найвищою цінністю не лише на папері, де злочини розкриватимуть і винних каратимуть, тим самим попереджуючи наступні.

Об’єднувати зусилля — єдиний варіант для нас, адже в країні ще багато спраглих реваншу попри Революцію Гідності та помітні демократичні зрушення. Отже, ми маємо зробити все, щоб жертви Каті й інших не були марними.

Головною вимогою заходу було привернути увагу громадськості та правоохоронних органів до цілої низки так і нерозкритих справ щодо нападів на активістів, зокрема й у Кривому Розі. Зачитуючи резолюцію, журналістка Софія Скиба назвала місцевих політиків і громадських діячів, що зазнали нападів за останні роки. Один з них, Сергій Мокряков висловив співчуття рідним загиблих активістів, подякував усім, хто підтримав його у важку хвилину, та зазначив: «Я не хочу емоцій. Хочу бути максимально конструктивним. Я людина позитивного мислення попри все, і тому хочу вірити, що серед працівників правоохоронних органів лишаються чесні професіонали. Я щиро бажаю їм успіху в розслідуваннях і відновленні справедливості стосовно всіх жертв».

«За нами правда», — оптимістично підсумувала Світлана Сова. Але щоб правда перемагала, як слушно зазначив співзасновник КГЦ ШELTER+ Роман Морозов, «головне — не мовчати і не чекати, коли прийде наша черга».