Маємо результати чергового тренінгу для журналістів, організованого незалежною медіа-платформою Експерт-КР, — можливість поспілкуватися з відомим блогером Денисом Казанським і послухати його лекцію «Як стати популярним онлайн: інтернет-медіа та важливість роботи із соціальними мережами».

Цього разу слухачі не ходили, не писали, але було також корисно і цікавенно!

Тренінгом блогера, що родом із Донецька, зацікавилися не лише журналісти, а й представники прес-служб підприємств, громадських організацій, викладачі, студенти, підтягнулися й відомі в нашому місті неординарні особистості, як-от борчиня за правду Валентина Кривда, що ставила лектору цікаві актуальні запитання. Її присутність, невичерпна енергійність стала, так би мовити, родзинкою заходу).


Денису, який, до речі, жив у Кривому Розі протягом 2005–2006 років, пощастило із різноманітністю запитань — часто вони й виходили за межі теми лекції: водночас питали і про перспективи реінтеграції Донбасу, і про експрес-методи швидкого відпочинку).

Невимушеність розповіді лектора, спокійна без зайвих емоцій манера подачі інформації, гармонійне поєднання природності й обізнаності не лише у своїй сфері ненав’язливо переконували слухачів, забезпечували легкість сприйняття матеріалу.


Багато говорили про блогерство, про Ютуб як можливість популяризувати решту своїх ресурсів, про переваги і специфіку Фейсбуку.

Блогерство для Дениса, який мав стати митником і ким тільки не працював, спочатку було звичайнісіньким хобі. Розпочинав у ресурсі «Живой журнал». А популярність і переконливу кількість підписників принесли йому невибагливі непрофесійні фото батьківщини Януковича Єнакієвого 2010 року з коротким коментарями, чого аж ніяк не очікував сам автор. Мабуть, усім було цікаво, де сформувався і виріс головний бандит.

Денис постійно наголошував, що важко передбачити, який контент стане цікавим аудиторії, часто це сюрприз. Феномен такого явища поки не розкритий.

Але за роки праці власник сайту «Блог Денис Казанський» дещо зауважив для себе. Більшість людей не любить читати, на великі абзаци з багатьма підрядними попиту нема. Відео, фото, хоч якої якості, з невеликим коментарем більше приваблюють аудиторію. У «вірусного» відео якого-небудь дилетанта є більше шансів набрати шалену кількість переглядів, ніж у розлогої відшліфованої статті.

Ютуб, на думку лектора, — найбільш легкий спосіб приваблення гігантського трафіку. Майбутнє за соціальною мережею, побудованою навколо відеоконтенту. Хто зрозуміє це сьогодні, отримає великі можливості завтра. Хоч нині багато людей, зокрема політиків, гублять можливість безкоштовно, без інвестицій, витрачених мільйонів прорекламувати себе і свою діяльність, мати свою аудиторію, створивши свій канал.


Дуже відповідальна прес-секретарка Об’єднання Відповідальних Громадян, яка завжди старанно занотовує лекції в подарований фірмовий блокнот від Експерт-КР, одразу пообіцяла врахувати всі поради тренера і не обтяжувати читачів великою кількістю складнопідрядних речень з кількома підрядними, дієприслівниковими зворотами, описами, метафорами і переліками, надаючи перевагу маленьким і змістовним текстам: «Старатимусь розповідати коротко й по суті, зайве геть!» Але схоже, їй це ще не дуже вдається).