unnamed (3)

Завдяки активістам з «Об’єднання Відповідальних Громадян» днями наше місто залишили 150 кг відпрацьованих батарейок. Їх у рамках Всеукраїнського руху «Батарейки, здавайтеся!» передано до ГО «Экоднепр» на правильне зберігання. Наразі в Україні це єдина можливість належно поводитися з небезпечними відходами такого роду, оскільки завод у Львові, який займався утилізацією батарейок раніше, не працює вже понад рік.

Для тих, хто не розуміє доцільності подібних заходів – трохи цікавої статистики. Як відомо, одна батарейка забруднює 20 кв. м землі або 400 л води. Якщо зважити, що в 1 кг близько 60 батарейок, і пригадати просту арифметику, то виходить, що, зібравши та вивезши 150 кг батарейок, ми разом врятували 180000 кв. м землі, що можна порівняти з 45-ма футбольними полями, приблизно двома парками (такими, як на майдані Артема). Зберегли 3 млн. 600 тис. літрів води, що дорівнює 3600 куб. метрам. Для наочності: одна сім’я в місяць у середньому використовує 15 куб. метрів. Тобто водою, яку ми врятували, можуть користуватись 240 сімей цілий місяць.

Справді, це лише крапля в морі від того, що реально можна робити, бо стільки хімічних приладів, а саме такими є батарейки, бо містять луги та важкі метали (цинк, свинець. марганець, кадмій, нікель, ртуть), було зібрано не більш як з 10 пунктів, що їх встановили члени об’єднання у своїх офісах і громадських місцях, та які поповнювалися завдяки активності школярів і небайдужих громадян.
Нам би хотілося, щоб усе більше криворіжців звертали увагу на знак перекресленого смітника, якщо такий є на предметі їхнього користування, й відповідно утилізували. Це та невеличка, але важлива відповідальність, яку може на себе взяти кожен, тим паче в місті створені умови для розумного споживання ресурсів та нашої турботи про довкілля.

1

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed

Посилання по темі:

Відповідальні закликають здавати використані батарейки. І показують, де це можна зробити

Надійні дитячі руки

Назбирали батарейок і поїхали до цирку!