Фото Дениса Лопатинського, одного з учасників майстер-класу

2 січня в КГЦ ШELTER+ запрацювала Освітня Піч, новий проект, спрямований на розвиток креативних індустрій у Кривому Розі.

Пройшов перший зі ста запланованих освітніх заходів — майстер-клас «Створення фотосерій. Формування цілісного проекту» від Катерини Радченко, що складався з теоретичної та практичної частин. Учасники отримали не просто потужний поштовх до нових пошуків, а реальні знання, досвід і навички.

Фото Дениса Лопатинського, одного з учасників майстер-класу

Кілька слів про атмосферу заходу. Аудиторія постійно рухалась, особливо під час практичного заняття. Майбутні фотографи й ті, що вже мають певний досвід, переміщувались залою, ловлячи цікаві кадри, намагаючись зафіксувати емоції одне одного. Розповіді, настанови тренерки, що слугували імпульсом, час від часу супроводжувались спалахами, клацанням фотоапаратів. Усе було дуже природно — присутні явно опинилися у своїй стихії.

Фото Дениса Лопатинського, одного з учасників майстер-класу

Катерина розповідала, що, проводячи тренінги й майстер-класи, неодноразово стикалась, з тим, що люди неготові до сприйняття інформації, проте Кривий Ріг порадував: «Учора й сьогодні — прекрасна аудиторія, усі готові до нової інформації, готові експериментувати. І це найкраще».

Виконуючи домашнє завдання, учасники підготували власні фотосерії, які разом переглядали, оцінювали. Уважно вислухавши кожного, надавши можливість висловити свою думку всім учасникам, Катерина підсумовувала, визначала плюси й мінуси, давала неоціненні поради. Можемо впевнено сказати, що в нашого міста є потенціал, адже було багато цікавих робіт, ідей.

Фото Дениса Лопатинського, одного з учасників майстер-класу

Фотографам, що шукають свій стиль, прагнуть мати індивідуальний почерк, Катерина Радченко радить завжди експериментувати — зі світлом, простором, кольором тощо. За її словами, сьогодні нікого не здивуєш, просто сфотографувавши людину, що посміхається. На світлині або у фотосерії має бути присутній автор, має простежуватися думка, загальний задум: «Ви відомі, коли ваші фотороботи пізнавані без підпису».

Для тих, хто таємно мріє стати відомим фотографом, але не має останньої моделі кенон), маємо радісну новину. Тренерка упевнена, що цікаві фото можна зробити навіть мильничкою і не виходячи з будинку. Адже головне, щоб фото несло інформацію, важливо фокусуватись на своїх асоціаціях, відчуттях, пам’ятати про єдину форму. Сама Катерина відмовилась від професійного фотоапарату. І надзвичайно цікаво було побачити фото, створені за допомогою камери обскури чи камери із сірникового коробка.

Фото Федора Лавріка, одного з учасників майстер-класу

Наймолодшому з учасників, десятикласнику Федору Лавріку забракло слів, щоб передати свої враження. Юнак у захваті від того, що за кілька годин навчання здобув стільки корисних знань: «Уся інформація була необхідна, жодної води».

Катерина Радченко також презентувала книгу «Фотографії розповідають», мета якої — привернути увагу до сімейних альбомів та їхнього збереження: «У нашій країні фотографія не зберігається в належному стані. Дуже сильно нищиться. Фотографія — це історія і питання ідентичності».