Цієї суботи провели у ГАРТІ змістовну екскурсію для учасників програми Open Call на резиденцію «Кривий Ріг: Культурна спадщина».

Сильна злива внесла корективи, але не завадила зустрічі — на локацію завітали найвмотивованіші урбаністи з різних міст та небайдужі до збереження спадщини й розвитку нашого міста громадяни.

Разом поговорили про ревіталізацію індустріальних об’єктів Кривого Рогу, той досвід, який має наша організація. Нагадаємо, що спочатку ми планували створити мистецький центр у промисловій будівлі, однак через повномасштабне вторгнення доклали зусиль, аби переорієнтувати ресурси на створення реабілітаційного центру для військових, ветеранів та цивільних. Обговорили те, як збирали кошти, як допомогли придбати будівлю янголи ГАРТУ, про технічні обмеження, які довелось долати під час будівельних робіт.

Далі розмова зайшла в площину архітектури, зокрема, баугаузу/конструктивізму та впровадження у просторі відновлення ГАРТ інклюзивних рішень. Згадали і про внутрішнє зонування приміщень для фізичної, психологічної та соціальної реабілітації.

Учасники розпитували про збереження цікавих історичних деталей будівлі, наприклад, дверей на першому поверсі. Так, ми плануємо їх реставрувати! Почули історію про те, як знайшли старі фотоплівки, а потім повернули їх нащадкам фотографа.

Дякуємо за інтерес до простору відновлення військових і цивільних, за долученість і цікаві запитання про майбутнє ГАРТУ.

Чудово, коли створюються нові майданчики для дослідження та розвитку культури міста, працюють творчі майстерні, приїжджають вмотивовані фахівці з різних міст, аби дізнатися і відчути, що собою являє Кривий Ріг, і чим живуть мешканці міста.