Бій між Армією УНР і Червоною гвардією, що відбувся 29 січня 1918 року (за григоріанським календарем), став знаковим для нашої історії. Озброєні 16 кулеметами та однією гарматою, бійці УНР зупинили потужний ворожий наступ, і, змушені врешті відступити, зруйнували за собою залізничні колії й мости.

На чотири дні московські нападники втратили боєздатність і надалі не могли продовжувати наступ на Київ у тому ж темпі. Затримка дала змогу українській делегації укласти Берестейський мир, який врятував молоду українську державність.

Однак 27 юнаків потрапили у ворожий полон — їх катували і стратили. Майже всі вони згодом були поховані на Аскольдовій могилі в Києві.

Усього під Крутами перебувало до 520 українських вояків — пів тисячі бійців вирішили долю держави. Сьогодні наші хоробрі земляки та землячки так само несуть відповідальність за майбутнє України, щодня чинячи нові подвиги історичного масштабу.

105 років пройшло з дня бою під Крутами, а ворог — усе той самий. Проте історія нас багато чому навчила — усі ці роки ми платимо незмірну ціну за свою свободу та державність, і ніколи не поступимося. Пам’ятаймо полеглих героїв, допомагаймо живим. Слава Україні!