За більш ніж 2 роки великої війни українська земля щедро всіяна вибухівкою. Немає жодного регіону, що не піддавався б обстрілам.

За прогнозами фахівців на розмінування підуть десятки років. Утім, потрібно знайти спосіб жити тут і зараз і продовжувати займатися буденними справами.

В умовах щільних мінувань допомагає обізнаність.

Нове заняття в межах курсу з мінно-вибухової безпеки провів Джон Калп. Джон – лейтенант-полковник спецназу армії США у відставці, з досвідом служби у Південній Кореї та Панамі, працював офіцером технічної розвідки ЦРУ зі спеціалізацією на вибухових предметах та речовинах, брав участь у військових операціях в Афганістані та Іраку.

Протягом заняття група розглянула:
– принцип дії вибухової хвилі;
– небезпеку, яку несуть у собі уламки;
– найпоширеніші види снарядів, ракет, бомб, особливості їх дії;
– приховані види мінування;
– заходи, яких слід вжити у разі виявлення підозрілого предмета.

Наприкінці тренінгу кожен мав змогу ознайомитися з муляжами поширених видів вибухівки, а також задати фахівцеві питання. Приємно, що неформальна частина зайняла значну частину заняття. Значить, громадянам не байдуже, і вони прагнуть до якомога більшої поінформованості.

Дякуємо Джонові Калпу, зокрема, та всій команді вибухотехніків зі США за важливу працю і яскравий виклад матеріалу. 5 тренінгів для учасників проєкту Центр готовності цивільних. Кривий Ріг, що відбулися протягом останніх 3 місяців – це врятовані життя і долі.

Тренінг відбувся за співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян та БО Благодійний Фонд Сергія Притули.