Проєкт із дослідження було реалізовано громадською організацією Об’єднання Відповідальних Громадян за сприяння Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і за фінансової підтримки Європейського Союзу. Дослідницьку частину проєкту виконувала компанія Оперативна соціологія.

У цьому дослідженні ми проводили аналіз забезпечення соціально-економічних прав ВПО в Дніпропетровській області. Лише за вересень 2023 року силами кол-центру компанії «Оперативна соціологія» було опитано 400 внутрішньо переміщених осіб, які вимушено переїхали до Дніпра через повномасштабне вторгнення рф на територію України та які звертались на гарячу лінію щодо підтримки ВПО. Для комплексного вивчення соціально-економічних проблем і потреб ВПО, які мешкають у м. Дніпро та Дніпропетровській області, були застосовані як кількісна методика телефонного опитування, так і якісні методики — проведення фокус-груп і глибинних експертних інтерв’ю.

Станом на жовтень 2023 року за даними Дніпропетровської обласної ради кількість внутрішньо переміщених осіб, що прибули до Дніпропетровської області, становила 403 тисячі осіб. Більше половини з них переїхали з Донецької області — 56,3%. Серед ВПО ми фіксуємо близько 135 тисяч жінок, 95 тисяч дітей, 92 тисячі маломобільних осіб, у цю категорію входять і люди старше 60 років. Чоловіків зафіксовано близько 79 тисяч.

У межах дослідження було вивчено потреби ВПО. Більшість опитаних, а саме 82%, зазначили фінансову підтримку як найважливішу, водночас важливими потребами для внутрішньо переміщених осіб також є медичні послуги (78,5%) та продукти харчування (77,3%).

Одним із найбільш важливих аспектів дослідження щодо працевлаштування переселенців виявився досить неочікуваний факт: понад 70% переселенців не перебувають в активному пошуку роботи, а понад 80% не звертаються до центрів зайнятості. Водночас 53% опитаних переселенців зазначили, що є пенсіонерами, і лише близько 20% повідомили, що влаштувалися на роботу.

З повним аналітичним звітом за результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3sKFE5u.

Цей матеріал підготовлено в межах проєкту «Екстрена підтримка громадянського суспільства та ЗМІ у відповідь на війну в Україні» за сприяння European Union in Ukraine. Його зміст є виключною відповідальністю ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.