80% відсотків дорослих людей…
Відбувся семінар-тренінг «Основи першої психологічної допомоги дорослим та дітям», який зібрав чималу кількість слухачів і пройшов за один день у двох протилежних кінцях міста. З упевненістю констатуємо — тема викликає жвавий інтерес у людей. Що й не дивно, адже є закономірним відгуком на стан хронічного стресу через повномасштабну війну.
Психологиня Євгенія Журавель почала семінар з обнадійливого факту: «з дослідженнями, 80% дорослих людей самотужки долають психологічну травму, зберігаючи при цьому своє здоровʼя».
Події, які можуть викликати психологічну травму, є досить поширеними не тільки у воєнний час, тому важливо знати, як надати як першу домедичну, так і першу психологічну допомогу (ППД). Засвоєння основних методів ППД дозволяє нам ефективно взаємодіяти у стресових ситуаціях, сприяючи не тільки своєму власному самопочуттю, але й знижуючи ризик розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР) як у себе, так і в інших.
Проговорили також чим відрізняються спеціалісти один від одного: психолог, психотерапевт, психіатр та до кого краще звернутись на прикладі проблеми «безсоння».
Можливо, це не видається очевидним для нашої культури, та є надважливим правилом надання психологічної допомоги — взяти відповідальність та спочатку допомогти собі /отримати допомогу для себе. І тільки потім намагатись допомогти іншому.
Дякуємо за піклування про себе.
П.С.
Приєднуйтесь до каналу “Коло підтримки“.

Проєкт «Підтримка ініціатив спільнот в Україні», що впроваджується МБФ Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health за фінансової та технічної підтримки Svenska kyrkan, включаючи збір коштів та координацію благодійної організації Christian Aid