30 листопада в Дніпропетровській обласній раді відбулась презентація результатів комплексного соціологічного дослідження щодо забезпечення соціально-економічних прав внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на території області.

Участь у дослідженні взяли переселенці, представники органів місцевого самоврядування та бізнесу, гуманітарні й інші громадські організації. Під час дослідження, яке проводилось у жовтні — листопаді, були проведені кількісне опитування та фокус-групи серед переселенців, глибинні інтерв’ю з основними стейкхолдерами, які займаються проблематикою ВПО.

Проєкт із дослідження реалізувала громадська організація Об’єднання Відповідальних Громадян за сприяння Інституту економічних досліджень та політичних консультацій і за фінансової підтримки Європейського Союзу. Дослідницьку частину проєкту виконувала компанія Оперсо – Оперативна соціологія.

Презентація результатів дослідження відбулась за участі голови Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук, профільних представників міської ради Дніпра та обласної ради. Засобами онлайн-зв’язку доєдналися також представники громад і районів Дніпропетровської області.

Одним із найбільш важливих аспектів дослідження щодо працевлаштування переселенців виявився досить неочікуваний факт: понад 70% переселенців не перебувають в активному пошуку роботи, а понад 80% не звертаються до центрів зайнятості. Водному Водночас 53% опитаних переселенців зазначили, що є пенсіонерами, і лише близько 20% повідомили, що влаштувалися на роботу.

Такі результати свідчать про необхідність перегляду управлінських рішень щодо працевлаштування переселенців як основного способу їх інтеграції в громадах перебування. З повним аналітичним звітом за результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3sKFE5u
Подібні дослідження проводяться також у Полтавській, Вінницькій і Львівській областях. У грудні зведені результати досліджень будуть презентовані профільним представникам Кабінету Міністрів і громадському сектору.
Цей матеріал підготовлено в межах проєкту «Екстрена підтримка громадянського суспільства та ЗМІ у відповідь на війну в Україні» за сприяння European Union in Ukraine. Його зміст є виключною відповідальністю Об’єднання Відповідальних Громадян і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.