— «Хіба не від людини залежить, зазирнути крізь вікно із широко розкритими очима, чи очі свої примружити», – зазначила гостя Мультимедійна інсталяція «Вікно» від Ренато Ортіса, що було відчинено (в прямому й переносному сенсах) 18 та 19 листопада у підземному паркінгу ТРК “Сонячна галерея”.

Більш ніж 400 людей завітали на подію від Ренато Ортіса, поринувши у незвичайну атмосферу зустрічі з Кривим Рогом і його жителями минулого сторіччя. Сотні історичних світлин змінювали одна одну, не повторюючись, із «вікна» у «вікно» протягом декількох годин. Експозиція була схожа на величезний відрізок фотоплівки і діафільм одночасно, неначе це фото-фрактал і одночасно портал у минуле.

Ефект присутності підсилювала контрастна гра світла й тіні, кольору і темряви, а відчуття причетності до моменту підсилювала епічна музика.

Хтось згадував своє дитинство чи молодість, знайшовши щось знайоме і особисте. Хтось в ролі дослідника відкривав для себе минуле тут і зараз. Хтось сперечався з сусідом: що то за локація на фото, хтось тихенько перебував у стані медитації.

Завдяки інсталяції, споглядачі мали можливість подивитись на історію міста і його жителів, а головне на свої власні історії під новим кутом зору.

Даний захід відбувся в якості промоції “Центрe відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт»”, що зараз будується у Кривому Розі. До речі, конструктивістську будівлю, в якій він буде розміщений, ми відновлюємо зі збереженням її історичного вигляду. А ще знайшли у будівлі десятки старих фотографій і деякі з них вже оцифрували. Про це буде окремий пост фото-звіт.

Дякуємо всім, хто завітав, всім, хто задонатив на розвиток «Гарту», і окремо дякуємо ТРК “Сонячна Галерея” за теплу гостинність, всебічну організаційну й інформаційну підтримку. Ви супер!

Звісно ж, велика подяка особисто Ренато Ортісу та команді техніків, що налагодили всі процеси та бездоганно виконали роботу від початку до кінця.

Проєкт “Центр відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт»” фінансується European Union in Ukraine