На подію завітали 70 фахівців із різних міст України, а близько 1000 людей доєдналися онлайн. Знадобилось 160 слайдів і понад дві години часу, аби команда Об’єднання Відповідальних Громадян презентувала основну інформацію, яку зібрала у топ-центрах України та Ізраїлю.

В кінцевому рахунку:
Час не на нашому боці. Десятки тисяч українців вже потребують фізичної реабілітації, сотні тисяч – психологічної. І далі їхнє число збільшуватиметься. Кваліфікованих фахівців обмаль ще до повномасштабної фази війни. Як сказав з цього приводу один з керівників відділу фізичної реабілітації у Львові: «Ми фактично приймаємо пологи прямо на ходу».
Ізраїль має релевантний досвід щодо масштабів війни, і при цьому він має піввіковий позитивний досвід у комплексній реабілітації своїх громадян. Це гарний приклад для наслідування, що дає привід дивитись у майбутнє з оптимізмом.
Об’єднання Відповідальних Громадян усвідомлює масштабність виклику. Ми бачимо гнучку, адаптивну мережу локальних центрів комплексної реабілітації, які мають змістовно й ефективно доповнити та компенсувати забюрократизовану і перевантажену державну систему реабілітації.

Одним з них стане Центр відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт» у Кривому Розі.

 «Гарт — це про надання нової сили, повернення до своїх найкращих якостей. Ми говоримо не просто про локальний центр, а про простір комплексного відновлення… Його можна масштабувати, за потреби швидко повторивши на новій локації. Зараз не час конкурувати, головне відновити людей… Ми плануємо поєднати три напрямки відновлення: фізичне, психологічне і соціальне» – сказав Юлій Морозов, співзасновник громадської організації.
– Дарина, координаторка запуску служби фізичної реабілітації «Простору відновлення “Гарт”», фізична терапевтка та ерготерапевтка, поділилась ізраїльським досвідом, розповіла про багатофункціональні команди прийняття рішень, методи доказової медицини, пацієнто-центричність, глибоку інтеграцію родин у процес відновлення кожного пацієнта. Наголосила на важливості повернення людини з травмою до роботи.
💬 «Реабілітація не обмежується лише фізичними або психологічними аспектами. Це комплексний шлях, який об’єднує різні напрямки підтримки, і ця співпраця допомагає нам досягти головної мети – повернути людину до повноцінного життя.» – зазначила Євгенія Журавель, психологиня в екзистанційно-аналітичному напрямку, арт-терапевтка і координаторка запуску служби психологічної реабілітації «Простору відновлення “Гарт”».
Шукаємо в команду «Гарту» кваліфікованих фахівців.
Після активної дискусії, гості поспілкувалися з організаторами заходу у неформальній обстановці за чашкою кави. Добра можливість для корисних знайомств і пропозицій.
💬 «…Маємо чималий досвід у розбудові громадянського суспільства у Кривому Розі, з 2014 року реалізували десятки проектів. У поточний момент сфокусовані на допомозі військовим, ВПО і постраждалим від війни громадам. Впевнена, що цей організаційно-управлінський досвід підсилить і вже підсилює успішне втілення «Гарту» у Кривому Розі » – повідомила Анна Ємельянова, голова Об’єднання Відповідальних Громадян.
❕❕❕

Подія організована Об’єднанням Відповідальних Громадян та профінансована міжнародною організацією SILC, Swedish International Liberal Centre.

Проєкт “Центр відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт»” фінансується European Union in Ukraine.