“Нехай ці знання вам ніколи не знадобляться на практиці. Втім, за інших обставин, ви вже знаєте, що робити.”

Перша домедична допомога актуальна завжди.

Здатність допомогти собі та ближньому важлива зараз: в період активних бойових дій на лінії зіткнення та обстрілів тилових міст.

Такі вміння були необхідні і до великої війни, і будуть потрібні після Перемоги, адже ДТП, аварії на шахтах та підприємствах, вибухи газу й падіння дерев нікуди не зникнуть.

Нова група курсу з тактичної медицини присвятила суботній день поліпшенню наявних навичок та набуттю первинних. Під орудою інструкторки Яни з нашої партнерської організації навчально-тренувальний Центр тактичної медицини “КоЛеСо” Кривий Ріг учасники відпрацювали всі етапи надання допомоги за алгоритмом “Кров – Легені – Серце”, а саме:
– дії в “червоній”, “жовтій” та “зеленій” зонах (не)безпеки;
– пошук масивної кровотечі;
– процес накладання турнікетів та тампонад;
– виявлення пришвидшеного та уповільненого дихання;
– очищення ротової порожнини постраждалого від сторонніх предметів та рідин;
– переведення у стабільне бічне положення;
– накладання тиснучої пов’язки;
– обігрів постраждалого. Окремий блок інформації був присвячений локальним випадкам травмувань – випадінню ока, внутрішніх органів, опікам, хімічним отруєнням, алергічним реакціям тощо. На всі питання аудиторія отримала вичерпні відповіді.

Наприкінці заняття на учасників чекав приємний сюрприз – кожен отримав у подарунок якісний турнікет SOF та бандаж. Це стало можливим завдяки підтримці Nova Ukraine та Благодійного фонду Сергія Притули. Наявність цих предметів у громадян – це крок до підвищення підготовленості цивільних до непередбачених обставин. Дякуємо нашим партнерам.