Під час війни зростає вірогідність потрапити у ситуацію, що несе загрозу життю. Це може бути прильот, пожежа або банальна, та не менш небезпечна, дорожньо транспортна пригода. Як кажуть в англомовному світі: bad things happenеd (погані речі стаються). Залишається бути готовим. Панікувати не варто, краще тренуватись.

Цієї суботи 18 відповідальних громадян завітали на тренінг, де під наглядом Яни, інструкторки центру “КоЛеСо” Кривий Ріг, інвестували у прокачку навичок першої допомоги та збереження життя.

Інструкторка Яна розповіла про український алгоритм домедичної допомоги «КоЛеСо», який допомагає чітко діяти, коли часу обмаль. Доречі, алгоритм є аналогом НАТОвського «MARCH». Таким чином, назва навчально-тренувального центру співпадає з назвою алгоритму – це не випадково.

Три основні теоретичні блоки алгоритму КоЛеСо :
Ко – кров. Як визначити наявність кровотечі? Як зупитинти кровотечу?
Ле – легені. Як перевірити наявність дихання? Яке положення тіла дозволить легше дихати ?
Со – серце. Як визначити наявність перефиричного пульсу? Як накласти пов’язку на різні ділянки тіла?

Практичні вправи мали на меті закріпити теорію: учасники накладали турнікети на верхні, потім на нижні кінцівки , щоб зупинити уявну кровотечу; вчились шукати пульс на собі, потім у сусідньої людини тощо.

Яна поділилась досвідом від бойових медиків, наголосила на типових прикрих помилках. Наприклад, коли війскові та цивільні забувають/ не знають про необхідність тримати маркер біля турнікету , щоб написати час його накладання. Це критично важливо для збереження кінцівки.

Звісно, це заняття є ознайомчим і його одного буде замало для формування стійких навичок. То ж запрошуємо на наступний тренінг у тому ж місці (час і дату заздаленіть повідомимо) або у центрі “КоЛеСо” Кривий Ріг.

До зустрічі і бережіть себе!