«Мистецтво є осередком, що створює специфічний простір спілкування. Воно…. не руйнує, а гуртує відносини», – Ніколя Бурріо, французький мистецтвознавець.

Саме тому Об’єднання Відповідальних Громадян розглядає мистецтво як невідʼємну складову українського Відновлення, відновлення від людини до країни.

«Гарт» – це новітній простір у Кривому Розі. Простір відновлення, де мистецькі практики і арт-терапія сприятимуть основному процесу реабілітації людей, які постраждали від війни.

У суботу 30 вересня, простір відновлення «Гарт» зробив перший подих, коли близько 100 гостей завітали на арт-вечір. У дворику будівлі криворізький митець Ренато Ортіс гармонійно поєднуючи минуле із сучасним, відтворив разом з командою сцену, що по справжньому вражає.

Рейковий кран, артефакт індустріальної епохи, став каркасом навколо сцени. По периметру на висоті 10 метрів розмістились футуристичні ліхтарики та зв’язки традиційних глиняних горщиків; по центру — білий фон-полотно, на яке падала проєкція з анімованим українським орнаментом, контури грали й змінювались від колихання вітру. А внизу розташувалася декорована сцена, музичні інструменти та артисти.

Надзвичайну теплу атмосферу доповнювали український музичний фольклор та етнічні мотиви у виконанні гурту «Krokband» у сучасній музичній обробці. Не одразу визначиш, чи був це музичний концерт, чи тематична вистава чи щось поміж.

Головне — це був незабутній початок нової історії.
____
Символічно, що майже сторічна будівля, занедбана і покинута на десятиліття, доля якої, здавалось, вирішена: руйнування , корозія від дощів та вітру, поступове перетворення на пустку, відновлює свій історичний вигляд….наповнюючись новими енергіями та змістом. Починає служити відновленню людей, в першу чергу захисників України.

Хочемо подякувати всім добродіям, хто долучився і зробив пожертву, особливо жінці, яка вперше дізналась про «Гарт» на арт-вечері й пожертвувала понад 1000 гривень.

Якщо ви бажаєте долучитись і допомогти, то у першому коментарі ми розмістили посилання, завдяки якому зручно зробити донат.
____
Проєкт “Центр відновлення людей, які постраждали від війни «Гарт»” фінансується European Union in Ukraine