Чимала кількість учасників, тихіше ніж зазвичай…ця зустріч була особливою. Хтось прийшов, бо відчував провину – я живий, а інші помирають щодня на війні. Частина з присутніх – зіштовхнулись з нещодавньою втратою близької людини. Хочемо зауважити, в стані переживання горя непросто знайти додаткові сили тут і зараз та відвідати семінар. Тому таке рішення викликає глибоку повагу. Хтось прийшов, бо хоче підготуватися та допомогти собі і близьким у випадку, якщо трагічна подія станеться. Бо ж вірогідність ця зараз значно зросла.

І все ж зустріч точно не була скорботною. Був час і для сміху – він допомагає зняти значне емоційне напруження, і для власних історій. Як завжди, психологиня Євгенія Журавель дала відповідь на теоретичні і особисті запитання.

Традиційна добірка рефлексій семінару:
⁃ Знання про себе дозволяють знизити рівень стресу і тривоги
⁃ Переживання горя – це процес, що потребує часу і уважного, турботливого ставлення
⁃ Нас не вчили звертати уваги на свої емоції. Але важливо цього навчитися.
⁃ Моя емоція – не характеризує мене, якщо я серджусь – це не означає, що я зла людина.
⁃ У стосунків є початок і немає завершення, із часом вони трансформуються. Після смерті людини, ми продовжуємо стосунки з нею у своєму внутрішньому світі.
⁃ Скорбота – це частина життя, але не варто будувати життя навколо скорботи.

Сподіваємось, поради Євгенії допоможуть прискорити настання відчуття полегшення і спокою для учасників та їх родин.

Семінар організовано в рамках проєкту в співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян та The German Marshall Fund of the United States.