Страшна реальність війни – момент, коли стає відомо, що близька людина повернеться з фронту «на щиті». На жаль, з цим стикаються все більше українських родин.

Навіть у такій ситуації важливо зібратися і знати, як чинити далі.
Про дії, які слід виконати родичам загиблих військових для отримання виплат, розповідає юрист Дмитро Смик.

Які виплати гарантовані сім’ям захисників, що віддали своє життя захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни?
Існує два види допомоги:
1. Компенсація – одноразова грошова виплата у розмірі 15 мільйонів гривень
2. Допомога на поховання в розмірі п’яти прожиткових мінімумів. Ці кошти виплачує військова частина.

Хто має право на виплати?
Таке право мають батьки, один із подружжя, який не одружився вдруге, діти, які не досягли повноліття, утриманці загиблого (померлого).

Як отримати одноразову компенсацію?
Необхідно особисто або через законних представників звернутися із заявою до районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки незалежно від місця реєстрації.

Який пакет документів слід долучити до заяви?
Копію паспорта, ідентифікаційний код, а також документи які посвідчують родинні зв’язки (для подружжя це свідоцтво про шлюб, для дітей — свідоцтво про народження, для батьків — свідоцтво про народження загиблого).

Що відбувається далі?
Районні ТЦК та СП вивчають документи від дня отримання заяви та протягом семи робочих днів мають їх надіслати до обласних ТЦК та СП. Ті, своєю чергою, також опрацьовують документи, з’ясовують усі родинні зв’язки, роблять висновки та доповідають Департаменту соціального забезпечення Міністерства оборони України. Потім працівники департаменту надсилають запити до кадрового центру збройних сил, тому що загиблий військовослужбовець повинен вважатися як дійсно загиблий, тобто він є бойовою незворотною втратою. Ті дають відповідь із підтвердженням даної інформації. Потім ці документи відправляються на розгляд до Міністерства оборони та Генерального Штабу, де створена спеціальна комісія, яка і призначає цю виплату.

Упродовж якого терміну можна звернутися за допомогою?
Родичі можуть звертатися за допомогою впродовж трьох років від дати, коли військовослужбовець загинув або помер.

Яким є механізм виплати допомоги?
Сума допомоги виплачується поетапно. На першому етапі виплачується 1/5 суми, на другому етапі — решта щомісячно частками впродовж 40 місяців.

Проєкт із надання юридичних консультацій для військових,їх рідних та близьких в співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян та The German Marshall Fund of the United States триває. Зареєструватися можна за лінком https://forms.gle/kcceNNSu5LSVdsUM6