Продовжуємо кейс-стаді з юридичних питань, дотичних до проходження служби.

Наступний аспект, що «розклав по поличках» правник Дмитро Смик – це оскарження висновку ВЛК.

Тож починаємо.

Коли виникає така потреба?
Якщо військовослужбовець пройшов медичний огляд, і у рішенні ВЛК не відображений реальний стан його здоров’я

Скільки шляхів оскарження існує?
Наявні 2 способи – у досудовому порядку та через суд

Як розпочати діяти?
Краще починати з досудового порядку, але якщо це не матиме позитивного результату радимо звернутися до суду.

Що передбачає оскарження рішення ВЛК в досудовому порядку?
– Написання заяви особи щодо непогодження з висновками ВЛК та проханням переглянути вказане рішення вищою ВЛК (однією з регіональних ВЛК відповідно до адміністративно-територіальних зон відповідальності або Центральною військово-лікарською комісією ЗС України (ЦВЛК) – Наказ МОУ №608 від 16.11.2016 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення»)).
– Прикріплення до заяви усіх відповідних медичних документів та копії попереднього рішення ВЛК.
Хто є отримувачем пакету вказаних вище документів?
Документи слід або спеціально надати до вищої ВЛК (регіональної чи Центральної ВЛК) або надіслати Укрпоштою цінним листом з повідомленням про вручення та з описом вкладення на адресу відповідної ВЛК.
Що має відбутися за результатом розгляду скарги?
Направлення на повторний або контрольний медичний огляд до ВЛК. За результатом проходження цієї ВЛК військовослужбовцю нададуть новий висновок (постанову) про стан здоров’я, який і буде братися до уваги.
Як діяти, якщо військовий не погоджується з висновком повторного медогляду?
Рішення можна оскаржити в суді в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.
Чи розглядає суд медичну складову висновку?
Ні, адже це не входить в компетенцію суду. Зі свого боку суд має право перевіряти законність постанови ВЛК лише в межах дотримання процедури її прийняття.
Чи зупиняється дія постанови ВЛК у разі судового розгляду справи?
Звернення з позовною заявою до суду щодо оскарження постанови ВЛК не зупиняє її виконання. Рішення ВЛК є чинним та підлягає виконанню, поки суд не визнає його протиправність.
Чи може військовослужбовець звернутися до суду самостійно?
Так, але, враховуючи той факт, що позовні вимоги можуть відрізнятися залежно від кожного випадку, ми радимо звертатися до юриста або адвоката.

Юридичні консультації в рамках проєкту в співпраці з The German Marshall Fund of the United States продовжуються. Звернення – безоплатні, щоб записатися, просимо заповнити форму https://forms.gle/kcceNNSu5LSVdsUM6 та коротко описати питання яке вас цікавить.