Розпочинаємо кейс-стаді для військовослужбовців та їх близьких у рамках проєкту в співпраці з The German Marshall Fund of the United States
Разом із юристом Дмитром Смиком обрали 5 найпоширеніших кейсів, розбір яких надамо до вашої уваги.
Почнемо із питання проходження військово-лікарської комісії.

Отже,

Для чого призначена ВЛК?
Мета – визначити придатність за станом здоров’я до військової служби, встановити причини захворювань, травм, визначити необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги.

Де проходять ВЛК?
За територіальним принципом. У направленні на ВЛК вказується назва відповідного медзакладу. Також створюються позаштатні ВЛК при цивільних закладах охорони здоровʼя, де можуть перебувати на лікуванні військовослужбовці.

Як отримати направлення на ВЛК?
Існують три шляхи – від командира військової частини; у медичному закладі, де людина перебуває на лікуванні; від ТЦК та СП.

Які види постанов ВЛК щодо придатності існують?
– Придатний. Ви повертаєтеся до своєї військової частини.
– Непридатний до проходження військової служби з виключенням з військового обліку. Ви звільняєтеся зі служби, про це робиться позначка у військовому квитку/тимчасовому посвідченні. Після видання наказу про звільнення ви здаєте справи та посаду і виключаєтеся зі списків військової частини.
– Непридатний до військової служби з переоглядом через 6 -12 місяців. Ви набуваєте права на звільнення у запас. Така особа переходить у статус військовозобовʼязаного оперативного резерву 1 черги і має відстрочку за станом здоровʼя на період дії висновку ВЛК про тимчасову непридатність.
– Обмежено придатний. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Натомість, придатні до служби у підрозділах забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

Чи є наявність захворювання підставою для відмови від виконання бойового завдання?
Ні. На законодавчому рівні не існує поважних причин невиконання наказу командира і за відмову особа може бути притягнута до дисциплінарної чи кримінальної відповідальності.

Як діяти, якщо командир військової частини не видає довідки про обставини травми?
Слід скаржитись на бездіяльність до штабу оперативного командування, якому підпорядкована частина, або до Військової служби правопорядку.

Який термін дії постанови ВЛК?
12 місяців з моменту проведення медогляду.

Нагадуємо, що проєкт триває. Можливість отримати безкоштовну консультацію юриста з питань, дотичних до проходження служби, відкрита.

Просимо заповнювати форму , надалі з вами зв’яжеться наш юрист.

Не забувайте, що знати спектр своїх прав та вміти їх відстояти – це не соромно.