Завершення курсу занять нової групи – час підбити підсумки. Із цим найкращим чином допоможуть учасниці групи підтримки.

До вашої уваги відгук, що залишила пані Валерія.

Рік очікування коханої людини з фронту лишив вагомий відбиток на житті жінки та призвів до справжньої внутрішньої кризи.

Валерія згадує про сльози, безсонні ночі та багато годин переживань. Результатом стало те, що пані втратила себе. “Я наплювала на себе і свої потреби, я фізично, емоційно і морально дійшла до дна”, – так змальовує стан учасниця.

Про звичний ритм життя не було й мови. “Я почала помічати, що злюся, що в мені ростуть образа і агресія… Я припинила зустрічатися з друзями, ходити на дні народження, розслаблятися і відпочивати. Ніде я не відчувала себе у своїй тарілці”.

Порятунком стала порада знайомої записатися на групові консультації. У складі групи Валерія познайомилася з однодумцями – жінками, які переживають такі ж стани.

8 тижнів групових занять включали взаємопідтримку, арт-терапію, численні вправи, можливість висловитися, бути почутою й почути інших.

“З допомогою неймовірної психологині Євгенії Журавель, я почала чути себе… Я зрозуміла, що моя реакція на все адекватна, що я нормальна, що все, що я відчуваю нормально, і що я маю на це право. Дякую вам, Євгенія, і усім дівчаткам з групи, що допомогли мені далі жити. Ви ніби моє рятівне коло”.

Дякуємо пані Валерії за теплий фідбек.

Виконана велика робота, але це лише початок довгого шляху. Бажаємо як Валерії, так й іншим учасницям дбати про себе, витримати всі виклики війни, зберегти фізичне і психічне здоровʼя.

Проєкт реалізовано у співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян з The German Marshall Fund of the United States