В глобальному сенсі, учасник бойових дій – це статус, почесне звання захисника країни. Однак, цей статус має і суто юридичну та практичну складову. Тобто надає ряд певних переваг та можливостей особі. Не варто нехтувати ними.

До юриста нашої організації Дмитра Смика часто звертаються мобілізовані громадяни, зокрема з питань набуття статусу учасника бойових дій . Дмитро зібрав найчастіші питання по цій темі і ділиться відповідями з нами.

Отже,

Хто приймає рішення надати особі статус «учасник бойових дій»?
— Комісія. Уповноважена комісія з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утворена Міноборони.

Що треба зробити для отримання статусу учасника бойових дій?
— Громадянин має звернутися до комісії за місцем реєстрації або проживання . І мати відповідні підстави для отримання.

Що є підставою для надання статусу учасника бойових дій?
— Наявність у громадянина не менш як одного з таких матеріалів:
– документи про нагороди та військові ступені, грамоти, відзнаки відповідного періоду учасників боротьби за незалежність України;
– фотографії (оригінали), матеріали періодичних друкованих видань за відповідний період, які містять інформацію про участь особи у складі організацій, структур та формувань;
– архівні матеріали чи інші документи відповідного періоду із зазначенням прізвища, імені, по батькові особи, на підставі яких можна зробити достовірний висновок про належність особи до організацій, структур та формувань.

Яким вимогам мають відповідати ці матеріали і документи?
— Зазначені архівні матеріали та інші документи, повинні бути
– завірені підписом керівника чи уповноваженої особи установи, яка видала документ
– і скріплені печаткою такої установи.

Ви можете задати юристу більше питань на консультації.

Консультація є безплатною, а персона заявника лишиться анонімною. Формат (телефоном або офлайн) буде узгоджений у приватному порядку після реєстрації.

Зареєструватись на консультацію юриста можна за посиланням.

По можливості, поширте цю інформацію. Особливо серед тих, хто потребує допомоги в отриманні статусу учасника бойових дій. Надважливо, щоб людина, яка пройшла справжню війну, не потрапила у нову — бюрократичну. Користуйтеся наявними важелями.