Майже 15 місяців з моменту повномасштабного вторгнення рф створили як ніколи багато унікального досвіду для громадськості. Залежно від регіону, відрізняються виклики й обставини.

Обмін напрацюваннями та налагодження контактів – мета Форуму громадянського суспільства “Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України”, що відбувся минулого тижня у Києві.

До заходу в якості спікерки панельної дискусії “Як участь громади стає ключовим елементом відновлення?” долучилася керівниця нашої організації Анна Ємельянова.

Об’єднання Відповідальних Громадян є про що розповісти за час війни. Зокрема, презентовані ініціативи нашої організації, що стосуються:
– Допомоги військовим (передача автотранспорту; юридична та психологічна підтримка військових і членів їхніх сімей)
– Допомоги цивільним, що постраждали від війни (запуск Центру підтримки ВПО «24» , гуманітарна допомога у прифронтові громади, юридична підтримка осіб, у яких було знищено чи пошкоджено майно)
– Базових навчань цивільних (проєкти Центр готовності цивільних. Кривий Ріг та КоЛеСо Кривий Ріг)
– “Вишенька на торті” – майбутній Центр відновлення військових і цивільних у Кривому Розі.

Віримо, що приклади наших успішних ініціатив зможуть надихнути відповідальних громадян з інших куточків України працювати на спільне благо – як у воєнний час, так і творити відбудову після Перемоги.

У своєму виступі Анна Ємельянова зробила акцент на тому, що вижити й бути успішними в цей складний час можуть ті, хто є гнучкими. “Варто обирати ті чи інші інструменти відповідно до ситуації… Простіше, коли є інструкція, і ти завжди знаєш: у мене така ситуація, значить, йду від А до Б. Але не завжди так відбувається. Особливо зараз, коли надскладно все прорахувати”.

Дякуємо організаторам за конструктивну атмосферу Форуму й особисто Олександрові Солонтаєві – за запрошення.