30 і 31 травня команда Об’єднання Відповідальних Громадян долучилася до представницького Україно-ізраїльського реабілітаційного саміту, що пройшов у Львові. Партнерство з Благодійним Фондом Сергія Притули в реалізації проекту зі створення Центру Відновлення військових і цивільних, вже дає свої плоди, і нашу ініціативу все більше помічають, як на українському, так і на міжнародному рівні. Так Юлій Морозов, разом з іншими експертами і професіоналами з двох країн, було запрошено стати однім із спікерів.

Наша історія викликала достатньо серйозний резонанс, адже не кожного дня громадськість міста ініціює викуп будівлі, щоб перетворити його на центр реабілітації. І досягає першої поставленої мети. Цей наратив достатньо серйозно контрастував з певними історіями успіху, які зараз на слуху, і в яких задля допомоги постраждалим від війни об’єдналися представники влади, комунальні медичні заклади і великий бізнес. Так з’явилися потужні реабілітаційні проекти в Львівській області, які наші представники також мали можливість відвідати і уважно зазирнути за лаштунки. Проте на панельній дискусії криворізька історія, де створення центру – це абсолютно громадська ініціатива знизу, викликала жваву зацікавленість. Як сказала модераторка дискусії Ольга Нікітенко, міжнародний сертифікований психотерапевт, спеціалістка з ПТСР, «виглядає, що ваш центр має стати прикладом того, як суспільство має зустрічати ветеранів. За великим рахунком ми зараз формуємо новий культурний код, щоб все, що відбувається, не було знецінено і не стало поствоєною утопією про втрачене покоління. Ми щиро віримо, що ваш центр стане авангардом цього руху, і всі міста підтягнуться, наслідуючи приклад».

Юлій Морозов впевнений, що подібні заходи, попри те, що знаходити на них час дуже непросто, є надважливими, адже дозволяють швидко розуміти тенденції і вибудовувати потенційні партнерства: «В питанні реабілітації зараз не може бути конкуренції, адже біда настільки велика, що аби закрити її нам всім – владі, бізнесу, громадянському суспільству – ще працювати і працювати. І досвід Ізраїлю нам тут точно стане в пригоді. Тож я радію, чуючи заяви посла Міхаеля Бродського, який чітко і офіційно декларує готовність його країни інтенсивно вкладатися в ці процеси. І бачу, що це не обмежується словами, адже ми вже маємо контакти з кількома організаціями з Ізраїлю – як державними, так і громадськими і бізнесовими – які вивчають можливості бути максимально корисними для України».

Одним з головних ризиків, про які багато говорилося на саміті, є категорична нехватка професіоналів з реабілітації. Олег Березюк, колишній нардеп, що полишив політику і повернувся в психіатрію, в своїй промові наголосив, що в Україні зареєстровано близько 2000 реабілітологів, а в сусідній Польщі – 70000. Тож вчити нові кадри, екстрено ділитися досвідом – єдиний можливий шлях. «З кожним днем це питання буде ставати все більш актуальним, – зазначив Тарас Юрченко, який активно долучений до розбудови нашого Центру. – Дуже приємно бачити, що коли ми тільки на початку цього шляху, є такі команди як «Unbroken» та «Superhumans», що вже на фінішній прямій і майже повноцінно працюють, і до того ж готові ділитися своїм досвідом та напрацюваннями».