Згідно з нещодавніми даними від МВС, кожні 3 хвилини в Україні трапляється ДТП, кожні 15 хвилин травмується 1 людина, а кожні 3 години стається смертельний випадок.

Дороги перетворюються на місце боротьби за виживання. Але чи є перспективи змін у бік безпеки?

Відповідь на це питання шукали учасники Молодіжної науково-практичної конференції «Безпека на дорозі», що відбулася в рамках 7-го Глобального тижня безпеки дорожнього руху. Захід було проведено на базі й за сприяння Донецького державного університету внутрішніх справ.

До конференції долучилися близько 100 учасників: представники керівних органів у сфері безпеки руху, офіцери МВС, науковці, громадські діячі.

Надихає велика кількість молоді — студентів і курсантів ВНЗ з різних куточків країни. Юні громадяни не бояться ставити правильні запитання й акценти — саме вони в майбутньому творитимуть зміни.

Безпека всіх учасників дорожнього руху має розглядатися в комплексі. Мова не лише про ситуацію на проїжджій частині — також справа стосується пішохідної зони, хаотичного паркування, легкого персонального транспорту тощо.

Не менш важливо — йти в ногу із часом у процесі відбудови міст, постраждалих від бойових дій. Це — величезний шанс зробити все сучасно й відповідно до запитів суспільства. “Ми можемо збудувати інфраструктуру так, щоб водії не могли порушувати і пішоходи відчували себе в безпеці. Окрім того, у нас з’явиться багато людей з інвалідністю і для них треба створювати умови, щоб вони могли виходити з осель і жити нормальним життям”, — відзначила представниця Об’єднання Відповідальних Громадян, активістка велоруху Anna Atamanchuk.

Всі пропозиції учасників поєднають у спільний документ, що надійде до органів прийняття рішень. А це, своєю чергою — можливість очікуваних змін законодавства, ДБН та інших стандартів.