Війна все ще нагадує про себе у Зеленодольській ОТГ “вибуховими” знахідками, контрольованими підривами боєприпасів та подекуди слідами обстрілів.

Утім, громада за останні півроку зробила багато для відновлення. Повернулася більшість евакуйованих мешканців. Саме час відповісти на питання “що далі?”

Для цього було організовано стратегічну сесію за участі мешканців ОТГ. Захід, що відбувся у співпраці з керівництвом громади, зібрав майже 50 учасників.

Громада включає 4 населені пункти: Зеленодольськ, Мар’янське, Велику та Малу Костромку. Міська та сільська забудова, узбережжя і степ, різний рівень руйнувань — відмінності вимагали можливості почути одне одного, знайти спільні шляхи вирішення проблем, виробити остаточні рішення.

Стратсесія тривала близько 4 годин і складалася з 2 блоків:
1. Колективне обговорення сильних сторін, недоліків, загроз та можливостей життя у громаді (так званий SWOT-аналіз)

2. Роботу в групах над проєктами й пропозиціями. Групи було сформовано за темами: громадська безпека, підтримка ветеранів війни, інфраструктура, освіта, малий та середній бізнес, соціальна сфера.

Всі ідеї мешканців буде зведено до єдиної Програми відновлення. Далі — вирішення питань із джерелами фінансування (державне, спонсорське, грантове) та втілення у життя.

Віримо у здійснення мрії керівника громади Дмитра Невеселого про розквіт території: зростання населення, відкриття нового бізнесу, появу додаткових робочих місць, круті інфраструктурні проєкти. Потенціал — є.