“Якщо вам стало боляче, крутніть іще пару разів”, — традиційна цитата з наших тренінгів з домедичної допомоги, яка стосується, звісно ж, турнікетів. Переважна більшість відвідувачів уперше тримають їх у руках, однак швидко вчаться. І так, накладати турнікет — задоволення, м’яко кажучи, нижче середнього, проте біль у даному разі сигналізує про те, що ви все робите правильно.

“Якісно накладений турнікет повністю перекриває кровопостачання кінцівки, — наголошує інструкторка пані Тетяна, — Тож цей дискомфорт у разі поранення подарує вам життя. У критичній ситуації пріоритети швидко змінюються”.

Пані Тетяна викладає навчально-тренувальному Центрі тактичної медицини “Колесо”, тож працює зокрема і з військовими, навчаючи їх і натомість фіксуючи їхній досвід, який цивільним годі й уявляти.

“Те, що у цивільному житті — трагедія, на фронті може вважатися цілком задовільним. Те, що неприпустимо при побутових травмах, в бойових умовах може врятувати життя”, — пояснює інструкторка. Принципи та прийоми тактичної медицини суттєво відрізняються від правил першої допомоги, які ми винесли зі школи й тим паче бачили у кіно, і зараз ці знання варто мати всім.

На тренінгу, проведеному минулої суботи, учасники розглянули методи зупинки критичної кровотечі, правила огляду пораненого, перевірки дихання. Тішить, що громадяни не лише нотують усе в найдрібніших деталях, а й охоче відпрацьовують практичні вправи — дехто встиг побути у ролі і пораненого, і рятівника.

Тренінги в рамках проєкту “Центр готовності цивільних” організовано у співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян та Благодійного фонду Сергія Притули.