Відповідно до статистики, 90% смертельних випадків, зокрема на війні, стаються через не надану або невчасно надану першу допомогу.
“Важливо утримати життя до прибуття медиків: зробити так, щоб поранений припинив втрачати кров і продовжував дихати, а серце належно працювало”, — відзначила засновниця проєкту “КоЛеСоОльга Омельчук.

Аби люди швидше запам’ятовували послідовність надання першої домедичної допомоги, Ольга в 2015 році винайшла акронім “КоЛеСо”: кров — легені — серце.

Наше місто — четверте за ліком після Києва, Львова та Запоріжжя, де відкрився центр “КоЛеСо”. Сталося це завдяки співпраці Об’єднання Відповідальних Громадян, Державний університет економіки та технологій та SocialTech.

Проєкт — повністю волонтерський: всі кошти внесені організаціями на добровільних засадах, ремонт власноруч зробили небайдужі криворіжці з Ukrainian Bike Family, інструктори — теж волонтери.

На відкриття завітали військовослужбовці з трьох підрозділів.

Бійці покроково пройшли 7-годинний інтенсив з практичними вправами для кожного. Рух відбувався відповідними “базами”:
“Кров” — розпізнавати кровотечу, накладати жгути, затискати рану, тампонувати
“Легені” — правильно відкривати дихальні шляхи, визначати порушення дихання, оцінювати наявність ран на тулубі, грудній клітині і спині
“Серце” — знаходити периферичний пульс, обігрівати пораненого
Окрема “база” — “Тактика. Евакуація”, де навчають транспортувати пораненого до безпечної зони, щоб надалі діяти за алгоритмом “КоЛеСо”.

В планах центру — навчати щоденно близько 60 військових першої медичної допомоги, враховуючи стандарти ТССС.
“Не менш важливі ці знання для цивільних”, — додав координатор проєкту “КоЛеСо” у Кривому Розі Денис Дубов. “У нас немає міста, яке не було під обстрілом. Чим більше людей знає, як надавати допомогу, тим більше шансів вижити й врятувати оточуючих в екстремальних обставинах. Тож проєкт перспективний”.

Центр працює з вівторка до суботи. Щоб узгодити участь у навчанні, просимо зв’язатися за номерами телефонів:
Для військових: 0977162801
Для цивільних: 0962889730
Для корпоративних груп: 0977162801
Незабаром відкриється електронна реєстрації для цивільних.

До зустрічі на навчаннях!