За найсвіжішими даними від Дія, вже подано 267 тисяч повідомлень про постраждалу від війни нерухомість. Окрім того, з подальшою деокупацією територій будуть відкриті нові наслідки воєнних злочинів рашистів.

Серед тих, хто подали повідомлення, є й учасники зустрічей у рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Юрист нашої організації Дмитро Смик детально змалював, як пройти процедуру та подолати різноманітні бюрократичні перепони.
Частина громадян сприйняла інформацію з натхненням, інші ж зітхали: “все одно доведеться вирішувати проблему своїм коштом”.

Всіх об’єднує одне — бажання знати, як і коли відбудеться відшкодування.

Маємо більше конкретики від законотворців. У планах — поділити житло на дві категорії:
1. З можливістю ремонту. В будинках ставитимуть вікна, лагодитимуть дахи, вестимуть підготовку до опалювального сезону. Ресурс — кошти місцевих бюджетів, резервного фонду та державного бюджету розвитку.

2. Зруйноване вщент. В такому разі власники отримають компенсацію у форматі “віртуальних грошей”, які можна витратити винятково на придбання житла. Сума залежатиме від площі оселі, її ринкової вартості в конкретному регіоні. Громадянин зможе придбати житло в будь-якому регіоні України в межах даної суми або додавши свої кошти.

Все гарно на словах, але чи є база під цей план? Також маємо чим потішити наших читачів.

Вже прийнятий у першому читанні проєкт Закону України від 14.09.2022 р. №8000 “Про Державний бюджет України на 2023 рік”. Щодо витрат, котрі стосуються нашого питання:
– для ліквідації наслідків бойових дій та відновлення об’єктів критичної інфраструктури, житлового фонду створено Фонд з подолання наслідків збройної агресії рф у сумі понад 19 млрд грн;

– визначено резервний фонд в обсязі 17,3 млрд грн.

Як бачимо, справу точно не збираються “покласти у довгу шухляду”. Тож громадяни, які повідомили державу про те, що їхнє майно постраждало, і громадяни, що планують це здійснити найближчим часом, наближають відновлення своїх майнових прав.

Більш детально про плани законотворців — у відео: