… та багато іншого.

Історія має звичай повторюватися, та це колесо не завжди крутиться у світлий бік.

Пані Марина — переселенка з Попасної, що мешкала у Харкові протягом 5 років. Лише 2019 року жінка повернулася до рідного міста з надією, що все налагодилося. Але нині — нова евакуація.

Ба більше, місто, де мешкають батьки громадянки — Рубіжне — також розбите вщент й окуповане. На щастя, батькам вдалося вчасно виїхати до Німеччини.

Всі живі та здорові, й це головна перемога родини. Втім, нікуди не зникає питання знищеної нерухомості. Для його вирішення пані Марина завітала на безкоштовну юридичну консультацію, проведену в рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Сама громадянка успішно скористалася Дією. Ключове питання — як подати повідомлення про руйнування батькам із-за кордону.

Юрист Дмитро Смик відзначив два дієві способи:
📱 Додаток “Дія
💻 Портал “Дія” на ПК,
після чого детально розповів, як можна це зробити за допомогою банківської карти або електронного цифрового підпису з іншої країни.
Не менш болюче питання — рухоме майно. Дмитро констатував, що відповідної законодавчої бази ще немає, але порадив фіксувати всі втрати вже зараз. Це може бути:
📝 Акт, підписаний сусідами
👮‍♀️ Заява по вчинення злочину, до якої буде долучено перелік знищеного або вкраденого рухомого майна

У випадку, якщо поліція не прийматиме заяву, юрист радить звернутися до Криворізький місцевий центр з надання БВПД, скористатися правом на безкоштовного адвоката для ВПО та через суд змусити внести повідомлення до ЄРДР. Витяг з реєстру може стати, наприклад, доказом для банку, аби припинити нарахування відсотків за кредитом на дане майно.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.