Бачачи жваві сімейства на вулицях міста, не знаєш, що пережили люди та чим вони заклопотані.

Родина, про яку йде мова, прибула до Кривого Рогу з Бериславського району Херсонщини. Тато, мама, троє гарненьких діточок.

У новому місті вони вирішують ряд проблем, з чим і завітали на зустріч до правників.

Юрист нашої організації Дмитро Смик розповів про те, як подати повідомлення про руйнування нерухомості. “Важливо зафіксувати те, що постраждало, до реєстру. Тільки тоді є шанс на грошову компенсацію, оплату ремонтних робіт або надання рівноцінного житла”, — констатував юрист.

“А як бути, якщо поля пшениці згоріли?”, — поцікавилася громадянка. Порада юриста — заактувати те, що сталося. Сусіди можуть виступити у ролі свідків та підписати акт. Надалі, коли держава підтягне юридичну базу, це буде доказом для можливого відшкодування.

Інша біда, з якою стикнулися переселенці — історія з виплатами від держави.

Подружжя звернулося до одного з органів місцевого самоврядування на Дніпропетровщині. В підсумку, чоловік отримує виплати, а дружина — ні. Місяці очікування, невелике “розслідування” і безапеляційна відповідь від чиновників: “вас немає в базі”.

На пораду знову подати заявку жінка не пристає. Це означатиме відмовитися від коштів за півроку. “Нам і нашим трьом дітям потрібно за щось жити”, — зітхаючи, пояснила громадянка.

З даного приводу мала слово представниця Криворізький місцевий центр з надання БВПД Наталя Кожемяка. Вірний крок, на думку фахівчині — офіційне звернення на Мінсоцполітики. “Відправити слід поштою з повідомленням про вручення, щоб точно дійшло”, — вказала пані Наталя.

Долучився до обговорення ситуації спеціальний гість зустрічі, представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Дніпропетровській області Владислав Онищенко. “Необхідне службове розслідування. Слід встановити, хто приймав документи, запросити для розгляду заяви, затребувати залучення доказів”, — додав омбудсмен.

Віримо, що у співгромадян все вийде.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу (European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.