Прифронтові села та містечка піддаються нещадним руйнуванням. Для мешканців можливість подати повідомлення, якщо житло пошкоджене або знищене — шанс згодом повернути втрачене.

На жаль, не завжди все безхмарно. Звернемо увагу на кейси, розглянуті на консультаціях у рамках проєкту “Підтримка внутрішньо переміщених осіб та мешканців Кривого Рогу“.

Пані Наталю з Нововоронцовки війна застала в процесі переоформлення права власності. Справу було відкрито в нотаріуса у цьому ж населеному пункті. Проте нотаріус зник, хоча за законом не повинен полишати робоче місце.

Доки не набуте право власності, подати заявку не вийде. А повідомляти є про що. “Коли їхали, вибуховою хвилею знесло вікна, двері, побило шифер, впала огорожа, деякі сараї розбиті. Чи є зараз стіни, чи немає — ми не знаємо”, — змальовує свою біду громадянка.

Пропозиція юриста Дмитра Смика — звернутися до Південного міжрегіонального управління юстиції. Орган контроює всі нотаріальні контори в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях. Там можна буде дізнатися, чи передав нотаріус справу іншому виконавцеві, і відповідним чином скласти план дій.

Наступна учасниця консультації — Світлана, підприємиця. Подати заявку щодо пошкоджень приміщення, де базується бізнес, не виходить — система в “Дії” не пропускає юридичну особу.

Як зазначає Дмитро Смик, процедура майже ідентична як для фізичної, так і для юридичної осіб, тож ідеться лише про технічні проблеми.
Юрист радить подавати заявку через ЦНАП. Співробітник центру допоможе уникнути всіх “підводних каменів” та проведе роботу з техпідтримкою. Для візиту в ЦНАП потрібні документи про статус керівника, а також робоча адреса електронної пошти.

Продовжуємо допомагати нашим співгромадянам долати юридичні лабіринти.

Проєкт здійснюється за підтримки Європейського Союзу ( European Union in Ukraine, Eastern Partnership Civil Society Facility) та виконується ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян“.